Skip to main content

Εγκαινιάστηκε στη Λεμεσό η έκθεση για τη ζωή της Άννας Φράνκ με το διάσημο ημερολόγιο


Τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά στην Ευρώπη, όπως η προκατάληψη και οι διακρίσεις, φέρνει στο προσκήνιο η εκπαιδευτική έκθεση «Αφήστε Με να Είμαι ο Εαυτός Μου – Η Ιστορία της ζωής της Άννας Φρανκ», που πραγματεύεται τη ζωή του κοριτσιού που έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω του ημερολογίου της.

Μετά τη Λευκωσία, η έκθεση ανοίγει επίσημα σήμερα τις πόρτες της στο κοινό της Λεμεσού, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», ενώ τα εγκαίνια της τέλεσε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, στην παρουσία της Πρέσβειρας της Ολλανδίας, Nathalie Jaarsma.

Σε χαιρετισμό της, η κ.Jaarsma ευχαρίστησε το «Σπίτι της Άννας Φράνκ» στο Άμστερνταμ, με το οποίο η Πρεσβεία συνεργάστηκε για την παρουσίαση της έκθεσης στην Κύπρο, η οποία θα ταξιδέψει εντός του έτους στη Λάρνακα και στο Παραλίμνι.

Υπενθυμίζοντας πως στις 9 Μαΐου γιορτάσαμε την «Ημέρα της Ευρώπης» και το σύνθημα «Ενωμένοι στην πολυμορφία» , η Ολλανδή Πρέσβειρα είπε πως, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος άλλαξε προς το καλύτερο μετά τον Β' ΠΠ, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις.

Η Ευρώπη, συνέχισε, δημιούργησε μετά τον Β' ΠΠ ένα περιβάλλον σταθερότητας και ευημερίας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας όμως ότι τα ευρωπαϊκά δικαιώματα και οι αξίες αμφισβητούνται αυτή την περίοδο, καθώς βλέπουμε να αναδύονται φαινόμενα διακρίσεων και προκατάληψης.

Υπογράμμισε παράλληλα πως, μέσα από το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ, παραμένει ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, ενώ η ιστορία της ζωής της, όπως αυτή μεταφέρεται μέσω της έκθεσης, στέλνει σημαντικά μηνύματα προς τον καθένα από εμάς, για την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας .

Καλωσορίζοντας αυτή τη μοναδική στο είδος της έκθεση, στη Λεμεσό, ο Δήμαρχος της πόλης είπε πως η Λεμεσός καλωσορίζει και τα παγκόσμια μηνύματα που αυτή στέλνει «μηνύματα κατά των διακρίσεων και υπέρ της αποδοχής και του αλληλοσεβασμού μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής και πεποιθήσεων».

Η Λεμεσός, είπε ο κ. Νικολαΐδης, πάντα ήταν μια πόλη ανοιχτόκαρδη προς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και εξέφρασε την περηφάνια του που, ως Λεμεσιανοί, » καλλιεργούμε μια πολυπολιτισμική κοινωνία αλληλοσεβασμού».

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα του για την επιτυχία της έκθεσης για την ιστορία της ζωής της Άννας Φρανκ, «η οποία μιλά στην καρδιά κάθε Λεμεσιανού».

Όπως εξάλλου αναφέρεται στο ενημερωτικό υλικό για την έκθεση, το ιστορικό μέρος της βοηθά τους επισκέπτες να ταυτιστούν με την προσωπική ιστορία της Άννας Φρανκ, με μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες που απεικονίζουν τα ευτυχισμένα πρώτα παιδικά χρόνια της στη Φρανκφούρτη, και στη συνέχεια τη μετανάστευση της οικογένειας στο Άμστερνταμ.

Με διαδοχικό τρόπο, η έκθεση συνδέει την προσωπική ιστορία της οικογένειας Φρανκ με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, την άνοδο των Ναζί, τη Γερμανία, την απομόνωση και τις διακρίσεις κατά του εβραϊκού πληθυσμού, με τελικό αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα.

Κάποιες ενότητες της έκθεσης περιέχουν εικόνες του σπιτιού στο κέντρο του Άμστερνταμ όπου η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε για περισσότερα από δυο χρόνια. Αυτές οι ενότητες περιέχουν επίσης εικόνες και κείμενα για τον εξωτερικό κόσμο εκείνης της εποχής, παρουσιάζοντας την Ολλανδία υπό την κατοχή των Ναζί, τις απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Το σύγχρονο τμήμα της έκθεσης περιλαμβάνει ιστορίες νέων ανθρώπων σήμερα και διερευνά τέσσερα γενικά θέματα τα οποία αντλήθηκαν από την ιστορία της Άννας Φρανκ και συγκεκριμένα, πως αντιλαμβανόμαστε τη δική μας ταυτότητα, τα άτομα ως μέλη ομάδας, διακρίσεις και πως ανταποκρινόμαστε απέναντι τους.

Η έκθεση θα παραμείνει στη Λεμεσό μέχρι τις 24 Μαΐου και οι ώρες λειτουργίας της είναι, καθημερινά από τις 08:30 έως τις 13:30 και τα απογεύματα της Τρίτης και της Παρασκευής (16:00 – 19:00).


Αναζήτηση