Skip to main content

Αυξημένο ενδιαφέρον για το αξίωμα Δημάρχου, μειωμένο για θέσεις Συμβούλων


Αυξημένο πολιτών υπάρχει για διεκδίκηση του αξιώματος του Δημάρχου, ενώ αντίθετα μειωμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον για θέση σε Δημοτικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που είχε προκαταρκτικά στη διάθεσή της η υπηρεσία.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που μιλούμε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων σε ό,τι αφορά τους δήμους, δηλαδή υποψηφιότητες δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων», ανέφερε ο κ. Δημητρίου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία θα κλείσει στις 1230 σήμερα και στη συνέχεια με βάση το νόμο παρέχεται προθεσμία 24 ωρών για την υποβολή ενστάσεων εναντίον οποιασδήποτε από τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εικόνα που είχαμε με βάση τον προέλεγχο των εγγράφων των υποψηφίων, όσων φυσικά προσήλθαν τις προηγούμενες μέρες γι αυτό το σκοπό, είναι ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για διεκδίκηση των θέσεων δημάρχων». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων, η εικόνα που είχαμε είναι ότι ακόμα και τα μεγάλα κόμματα δυσκολεύθηκαν να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια τους».

Σε ερώτηση για τους αριθμούς ο κ. Δημητρίου ανέφερε με κάθε επιφύλαξη ότι «οι υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου θα είναι 108 αν δεν προκύψει κάτι και σε σχέση με το 2011 οι αντίστοιχες ήταν 87. Γι αυτό έχω προαναφέρει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις θέσεις Δημάρχου». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι με βάση τα στοιχεία χθες βράδυ «υπήρχαν 3 δήμοι για τους οποίους μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε μόνο μια υποψηφιότητα, αλλά να μου επιτρέψετε δίχως να οριστικοποιηθεί η όλη διαδικασία να μην αναφέρουμε αυτούς τους δήμους».

Για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων ανέφερε ότι «υπάρχουν διαθέσιμες 278 θέσεις, αν δεν με απατά η μνήμη μου, και με βάση την προηγούμενη πρακτική θα πρέπει ν' αναμένουμε περίπου τετραπλάσιο αυτού του αριθμού υποψήφιους».

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία ένας υποψήφιος προτείνεται από ένα και υποστηρίζεται από δεύτερο άτομο. Σε ό,τι αφορά το παράβολο για την υποψηφιότητα Δημάρχου, το παράβολο είναι καθορισμένο στα 1.000 ευρώ, για τη θέση Κοινοτάρχη 200 ευρώ και για τις θέσεις συμβούλου σε δήμους και κοινότητες 100 ευρώ. Για τις σχολικές εφορείες δεν υπάρχει παράβολο.


Αναζήτηση