Skip to main content

Η Ελλάδα παράδειγμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τόνισε ο Φ. Γκράντι


Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης σε μια ήπειρο και σε έναν κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί, έως και εχθρικοί, έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους, υπογράμμισε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Ο κ. Γκράντι επανέλαβε δέσμευση της Αρμοστείας για στήριξη της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά τη φιλοξενία των προσφύγων, όπως είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής και ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται στην παρούσα φάση στα ελληνικά νησιά.

Προσέθεσε ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές Αρχές και την κυβέρνηση για τη στάση τους ενώ επαίνεσε και το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Δήμων και των Εθελοντικών Οργανώσεων «που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».

Ο κ. Γκράντι υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της υποστήριξης της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του ζητήματος, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η παροχή στήριξης προς την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Σημείωσε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του θέματος είναι να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις στη Συρία και σε άλλες περιοχές από όπου άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας της βίας.

«Οι πρόσφυγες προέρχονται κατά βάση από ανεπίλυτες συγκρούσεις. Διότι στην περίπτωση που δεν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν να παράγονται νέες ροές προσφύγων» τόνισε. Και στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι πρέπει να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες από τη Διεθνή Κοινότητα προκειμένου να λήξει η σύρραξη στη Συρία και σε άλλες χώρες όπως το Ιράκ, η Υεμένη και το Αφγανιστάν.

Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη συμβολή του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και όχι μόνο και στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την οποία χαρακτήρισε την πιο ασφαλή, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. «Δώσαμε ηχηρή απάντηση σε όσα κράτη εκτός και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούν το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα δικαιολογώντας από μεριά τους απαράδεκτες τακτικές και ενεργοποιώντας φοβικά σύνδρομα», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση