Skip to main content

Συστρατεύονται για να σώσουν τις εργατικές κατοικίες


ergatikes katoikies katedafisi

Ψήφισμα προς τον Δήμαρχο Λεμεσού

Αποφασισμένες να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την διάσωση των εργατικών πολυκατοικιών της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου εμφανίζονται αρκετές ομάδες πολιτών και οργανωμένα σύνολα της πόλης που έχουν συνταχθεί ενάντια στην απόφαση του Δήμου για κατεδάφιση τους.

Μεταξύ αυτών, η Πλατφόρμα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ-ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-ΛΕΜΕΣΟΣ», η οποία έκανε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο γνωστές τις θέσεις της αιτιολογώντας την ανάγκη διάσωσης των πολυκατοικιών, με ψήφισμα που απέστειλε χθες στον Δήμαρχο Λεμεσού.

Στο ψήφισμα της η Πλατφόρμα ζητά όπως «ο Δήμος αναθεωρήσει την απόφαση του για διατήρηση ενός μόνο μέρους των πολυκατοικιών, να μην προχωρήσει σε κατεδαφίσεις και να μεριμνήσει για την συνολική διατήρηση τους. Ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για την διάσωση και βιώσιμη, ευφάνταστη επαναχρησιμοποιήση και των τριών κτιρίων, που απέμειναν, με στόχο την κοινωνική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής».

Όπως υπογραμμίζεται, οι εργατικές πολυκατοικίες «αποτελούν ιδιαίτερα αξιόλογο χαρακτηριστικό τοπόσημο και γνώρισμα της ταυτότητας της πόλης, ένα απαραίτητο συστατικό για την περιγραφή της εξέλιξης της Λεμεσού, μια και εκεί βρίσκεται ένα κομμάτι από τις ρίζες μας. Γι αυτό το λόγο θα  πρέπει να επιστραφούν στην πόλη, μέσω νέων χρήσεων, ώστε να αποτελέσουν, σημείο αναφοράς της δυτικής Λεμεσού».

Η Πλατφόρμα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ-ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-ΛΕΜΕΣΟΣ», σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου Ανδρέα Χρίστου, υποστηρίζει ότι οι πολυκατοικίες πληρούν όλα τα κριτήρια διατήρησης καθώς, όπως αναφέρεται, παρουσιάζουν:

Ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον:

- Άρχισαν να προγραμματίζονται και να αναγείρονται, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνθήκες έντονων τεχνικών, οικονομικών και κοινωνικών ανακατατάξεων και επιπτώσεων, αστυφιλίας καθώς και ανισοτήτων στην αναπτυσσόμενη τότε εμποροβιομηχανική πόλη.

- Τα πιο πάνω έλαβαν χώρα σε καθεστώς αποικιοκρατίας, με πρωτοβουλία, αγώνες και καταβολή μέρους των δαπανών από το Δήμο Λεμεσού.

- Αποτελούν τα πρώτα δείγματα κοινωνικής στέγης στην πόλη.

Πολεοδομικό χαρακτήρα:

- Η μελετημένη επιλογή της θέσης του συγκροτήματος στον ιστό της τότε πόλης, κοντά σε βιομηχανικές μονάδες, σε αναπτυσσόμενες συνοικίες εργαζομένων.

- Το μέτρο και ο ρυθμός στην χωροθέτηση των κτιρίων στο οικόπεδο αποτελούν πρώιμους πολεοδομικούς προβληματισμούς, ειδικά για τέτοιου είδους συγκροτήματα.  

- Τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα, στο σύνολο των κτιρίων που απέμειναν, χωρίς να αλλοιωθούν δραματικά οι αρχικές, κατά την ανέγερση τους, έννοιες και η ιδεολογική τους προσέγγιση.

- Κάθε αποσπασματική διάσωση, θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την διατήρηση της πολεοδομικής τότε προσέγγισης.

Αρχιτεκτονική και πολιτιστική διακριτή αξία:

- Η ογκοπλαστική επίλυση των διώροφων κτισμάτων με ανεξάρτητες μονάδες ανά όροφο, εν σειρά.

- Η αφαιρετική διάθεση

- Η απουσία διακοσμητικής προσπάθειας, πέρα από την επίτευξη συμμετρικού και σε μέτρο επαναλαμβανόμενου ρυθμού των δομικών τους στοιχείων, αποτελεί μια πρωτοποριακή για την εποχή της, στα τοπικά πλαίσια, λύση, στα μεταίχμια του μοντερνισμού, όσον αφορά την ανάγκη μαζικής κοινωνικής στέγασης, από δημόσιο φορέα.

Τις επόμενες ημέρες η Πλατφόρμα προγραμματίζει συγκεντρώσεις για ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Στο μεταξύ συνάντηση με τον Δήμαρχο θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου σε μια προσπάθεια ανατροπής της ειλημμένης απόφασης Δήμου για κατεδάφιση.

Οι ομάδες που συστρατεύονται με την Πλατφόρμα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ-ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-ΛΕΜΕΣΟΣ» στον αγώνα για διατήρηση των εργατικών πολυκατοικιών είναι:

-Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού

-Παγκύπρια Οργάνωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Μελετητών

-Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού

-Φίλοι της Γης Κύπρου

-Terra Cypria (Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος)

-Πρωτοβουλία Παρέμβαση για τα Διατηρητεα Λεμεσού

-Επιτροπή Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον

-DoCoMoMo Κύπρου (διεθνής οργανισμός για την καταγραφή, τεκμηρίωση και προστασία της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής)

-SHHT (International Cultural Association)

-Έλλοβος (για μια κοινωνία αυτάρκειας και αειφορίας)

Πληροφορίες: Ομάδα facebook: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ - ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΛΕΜΕΣΟΣ,
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση