• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Τεχνολογία
  • Η κλιματική αλλαγή (ανα)ταράζει τις υπερατλαντικές πτήσεις

Η κλιματική αλλαγή (ανα)ταράζει τις υπερατλαντικές πτήσεις

«Τα χειρότερα έρχονται» για όσους φοβούνται τα αεροπλάνα και ιδίως τις ξαφνικές αναταράξεις καθώς Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν ότι, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο πιο συχνές θα γίνονται αυτές οι αναταράξεις.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ατμοσφαιρικών επιστημών «Advances in Atmospheric Sciences», εκτιμούν ότι η συχνότητα των αναταράξεων κατά την διάρκεια των πτήσεων θα τριπλασιαστεί, ενώ θα είναι κατά μέσο όρο και πιο ισχυρές.

Οι νέες εκτιμήσεις προκύπτουν από προσομοιώσεις της ατμόσφαιρας με τη βοήθεια υπερυπολογιστή και αφορούν υπερατλαντικά ταξίδια σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων, όπου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.

Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με σημαντικές μεταβολές στη ροή των αέριων ρευμάτων και τη δημιουργία κενών αέρος. Χρησιμοποιώντας τα γνωστά μετεωρολογικά μοντέλα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι ισχυρές αναταράξεις θα αυξηθούν κατά 149% στο «σχετικά άμεσο μέλλον».

Όπως είπε ο Π. Ουίλιαμς, «για τους περισσότερους επιβάτες οι ελαφριές αναταράξεις δεν αποτελούν παρά μια μικρή ενόχληση που μειώνει τα επίπεδα άνεσης του ταξιδιού τους. Αλλά για τους νευρικούς επιβάτες ακόμα και αυτές οι ελαφριές αναταράξεις μπορεί να τους προκαλέσουν μεγάλο στρες.

Όμως ακόμη και οι πιο έμπειροι και συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να ανησυχήσουν με την προοπτική μιας αύξησης στις σοβαρές αναταράξεις, που στέλνουν συχνά στο νοσοκομείο επιβάτες και μέλη των πληρωμάτων».

Πηγή: Skai.gr

Αναζήτηση στη "Φ"

Oι εκδόσεις «Διαδρομές» διευκρινίζουν ότι από σήμερα θα κινούνται νομικά εναντίον οποιουδήποτε μέσου ηλεκτρονικού ή εντύπου και οποιασδήποτε ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένου των blog, που αναμεταδίδει ή ανακατασκευάζει ειδήσεις μας χωρίς να αναφέρει την πηγή τους. Το φαινόμενο της καταλήστευσης των ειδήσεων και της απαξίωσης της κοπιαστικής εργασίας των συντακτών προς ίδιον όφελος, πρέπει να εκλείψει και να διασφαλίσουμε την πνευματική εργασία των δημοσιογράφων μας.


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media