Skip to main content

Έρευνα: Οι επιδράσεις των συσκευών νέας τεχνολογίας στην υγεία μας


Στην εργασία με τίτλο "Νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας στη ζωή των μαθητών του Λυκείου Λινόπετρας", που έγινε στα πλαίσια του διαγωνισμού ΜΕΡΑ 2016-2017 (Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας), καταγράφονται οι συνέπειες της χρήσης συσκευών νέας τεχνολογίας και της ακτινοβολίας που αυτές εκπέμπουν στους ανθρώπους.

Αρχικά, τεχνολογία έχει κερδίσει ένα πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινή ζωή όλων των σύγχρονων κοινωνιών.

Ωστόσο, η ευρεία χρήση της τεχνολογίας έχει τόσο θετικές, όσο και δυσμενείς επιπτώσεις στις ζωές του κόσμου. Από την μια πλευρά, η νέα τεχνολογία κάνει την καθημερινή ρουτίνα του ατόμου πιο εύκολη και ήρεμη. Επίσης, συμβάλει στην παγκοσμιοποίηση και στην μόρφωση των νέων. Από την άλλη όμως, η τεχνολογία και συγκεκριμένα το διαδίκτυο ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εμποδίζουν το διάβασμα του σύγχρονου μαθητή και την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές νέας τεχνολογίας μπορούν να προβούν επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού.

Καταρχάς, όταν φορτισμένα σωματίδια επιταχύνονται με την άσκηση μίας δύναμης, δημιουργείται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Η διαδικασία με την οποία το κύμα αυτό ταξιδεύει στο χώρο είναι αυτό που ονομάζουμε «ακτινοβολία». Η ακτινοβολία μπορεί να χωριστεί σε δύο επιμέρους περιοχές: την ιονίζουσα και τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει συχνότητα υψηλότερη από το ορατό φως, έχει μικρότερο μήκος κύματος και μεταφέρει πολύ υψηλή ενέργεια. Η ιονίζουσα ακτινοβολία η οποία προκαλεί ιονισμό και αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνα, περιλαμβάνει τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, την κοσμική ακτινοβολία, τις ακτίνες Χ και Γ (ραδιενέργεια). Ενώ, η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει συχνότητα μικρότερη ή ίση με το ορατό φως, έχει μεγάλο μήκος κύματος και μεταφέρει σχετικά μικρή ενέργεια. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η ακτινοβολία που εκπέμπεται από ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε μορφές ιονίζουσας ακτινοβολίας, ωστόσο η έκθεση αυτή εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη διότι, είναι η μόνη ακτινοβολία που μεταφέρει πληροφορίες (γι' αυτό η ενέργεια της δεν είναι σταθερή αλλά κυματοειδής) και διεισδύει βαθιά μέσα στο σώμα και στον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάσει την ηλεκτροφυσιολογία του σώματος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Neuroscience Letters διαπιστώθηκε ότι όσοι εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως των κινητών τηλεφώνων ή του Wi-Fi, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες δυσκολίες να κοιμηθούν, ενώ παρατηρήθηκαν και αλλαγές στα εγκεφαλικά τους κύματα.

Ακόμη, επιθεώρηση της Medical Journal of Australia τον Οκτώβριο του 2013, το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, προκαλεί χρόνια προβλήματα ύπνου και κατ’επέκταση περισσότερα προβλήματα υγείας, υπέρτασης και κατάθλιψη. Επιπρόσθετα, προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία των κυττάρων και υπάρχει καθυστερημένη ανάπτυξη ιστών(Austrian Social Insurance for Occupational Risks), μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και προκαλεί και κατακερματισμό του DNA (Fertility and Sterility, Journal of Pediatric Urology, Applied Biochemistry and Biotechnology). Επίσης, ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος σε πειράματα του διαπίστωσε, ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου προκαλεί βλάβη στο DNA και τον κυτταρικό θάνατο. Ο ίδιος συμβουλεύει την χρήση του διαδικτύου ενσύρματα, την χρήση των ενσύρματων ακουστικών (Handsfree) και του Bluetooth και να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από την συσκευή με το σώμα.

Μέρος της ερευνητικής μας εργασίας ήταν και η σύνθεση ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από συμμαθητές μας και είχε τα κατόπιν αποτελέσματα:

• Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η κύρια αιτία που οδήγησε τους μαθητές στη χρήση του διαδικτύου και κατά συνέπεια στη χρήση αυτών των εργαλείων, ενώ τα μαθήματα του σχολείου αναφέρονται ως ένα από τους τελευταίους λόγους.

• Ένας στους τρεις συμμαθητές μας έτυχε να έχει δυσκολευτεί να πάει σχολείο την επόμενη μέρα, λόγω του ότι ξενύχτησαν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ηλεκτροεπικοινωνίας. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι μαθητές διαβάζουν με το κινητό δίπλα τους. Μόνο το 25% δεν έχει αυτή την «κακή» συνήθεια. Όσον αφορά τη συχνότητα χρήσης αυτών των εργαλείων, απάντησαν ότι καταλαβαίνουν πως επηρεάζεται η υγεία τους. Όμως, σχεδόν οι μισοί από αυτούς θα συνέχιζαν να τα χρησιμοποιούν, παρόλο που γνωρίζουν ότι επηρεάζει την υγεία τους. Οι ίδιοι απάντησαν ότι τα αφήνουν ενεργοποιημένα και το βράδυ, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να «ηρεμίσει» από των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

• Η μεγάλη εξάρτηση των μαθητών από αυτά τα εργαλεία φαίνεται και από το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούν, 8 στους 10, και καθώς φορτίζονται. Όσον αφόρα την όρασή τους καταλαβαίνουν πως επηρεάζεται λόγω της χρήσης αυτών των εργαλείων όπως επίσης και η αυτοσυγκέντρωσή τους. Όσον αφορά τα προβλήματα ύπνου, ενώ θα αναμέναμε να αναφερθούν σε μεγάλο βαθμό, φάνηκε ότι τελικά δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα και μάλιστα απενοχοποιούν τα εργαλεία αυτά από αυτή την υπόθεση.

• Πολύ θετικό μήνυμα που παίρνουμε, είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν θετικά την περίπτωση να υλοποιήσουν οδηγίες που θα τους δοθούν για ασφαλέστερη χρήση αυτών των εργαλείων. Επίσης, σημαντικό συμπέρασμα είναι πως ένας στους τρεις θα συνέχιζε τη χρήση αυτών των εργαλείων με τον ίδιο «ζήλο» ακόμη και αν γνώριζε την επίδρασή τους στην ανάπτυξή του (σωματική και νοητική). Οι ίδιοι γνωρίζουν τη συσχέτιση που έχει η χρήση των εργαλείων με το περιορισμό της κοινωνικής ζωής των μαθητών.
Παράλληλα, η ομάδα μας μέσω του πειράματος που έκανε και γνωρίζοντας το όριο της ακτινοβολίας που άνθρωπος μπορεί να εκτεθεί (100μTesla), άντλησε τα παρακάτω συμπεράσματα:

H συσκευή router εκπέμπει ελάχιστη ακτινοβολία στο περιβάλλον γύρω του, αφού η δική του ακτινοβολία με την ακτινοβολία που υπάρχει γενικά στο περιβάλλον που έχει μετρηθεί με ακρίβεια δεν ξεπερνά τα 40 μΤ. Έτσι, οι μετρήσεις ξεκινούν από τα 45μT ακριβώς επάνω στη συσκευή και καταλήγουν κοντά στην ακτινοβολία που υπάρχει στο περιβάλλον σε απόσταση 15-20 cm. Από τις μετρήσεις της έντασης της ακτινοβολίας στα κινητά τηλέφωνα φάνηκε πως, όταν οι συσκευές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 6-7 cm από τη συσκευή μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην υγεία του ανθρώπου, καθώς η ακτινοβολία ξεπερνά τα 100 μΤ. Έπειτα, παρατήρησαν πως η ακτινοβολία ελαττωνόταν αργά και σταθερά μέχρι να φτάσει στην ακτινοβολία που υπάρχει στο ελεύθερο περιβάλλον.

H ακτινοβολία του φορητού υπολογιστή μπορεί να είναι επικίνδυνη στα πρώτα μόλις 4-5 cm από τη συσκευή εκπομπής. Μετά από αυτή την απόσταση, η ακτινοβολία μειώνεται οσότου φτάσει την ακτινοβολία του ελεύθερου περιβάλλοντος.

Το σταθερό τηλέφωνο παραξένεψε τους μαθητές αφού μετρήθηκε πως εκπέμπει τεράστιο μέγεθος μαγνητικής ακτινοβολίας αλλά σε απόσταση μόλις 4 cm από τη συσκευή. Ύστερα, η ακτινοβολία συνεχίζει να μειώνεται με πιο αργό ρυθμό μέχρι να φτάσει την ακτινοβολία που εκπέμπεται στο ελεύθερο περιβάλλον.

Η καμπύλη της γραφικής παράστασης για όλες τις συσκευές δείχνει πως η ένταση της ακτινοβολίας και η απόσταση είναι αντιστρόφως ανάλογα. Τα μέλη της ομάδας συμπέραναν πως οι χρήστες των συσκευών ηλεκτροεπικοινωνίας θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν σε απόσταση περισσότερο των 5 cm για να είναι ασφαλείς, αφού η ένταση της ακτινοβολίας είναι μικρότερη των 100μΤ. Έτσι, οι χρήστες απλά με αυτό τον τρόπο και με μια κίνηση μπορούν να αποκλείσουν τις αρνητικές συνέπειες της ακτινοβολίας και να διασφαλίσουν την υγεία του οργανισμού τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα μας http://www.saotlino.com/ και στην σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/saotlino/

Μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα: Αλλαγιώτη Άννα, Δημητρίου Νίκολα, Δημητρίου Ραφαήλ, Κουκίδη Στέλλα-Χριστίνα, Κώστη Στήβεν, Νικολάου Γεωργία

Πηγή: ΡΙΚ


Αναζήτηση