Skip to main content
Ραντεβού με το κοινό και την ιστορία του κλείνει και φέτος ο βρακάς της Γιορτής του Κρασιού

Ραντεβού με το κοινό και την ιστορία του κλείνει και φέτος ο βρακάς της Γιορτής του Κρασιού


Η επιβλητική μορφή του περήφανου βρακοφόρου αμπελουργού, ύψους επτά μέτρων, που στο ένα του χέρι κρατά το τσαμπί και στο άλλο το παραδοσιακό «κολότζι» με το κρασί, υποδέχεται από χθες τους επισκέπτες του δημόσιου κήπου της Λεμεσού, ενόψει της 56ης Γιορτής του Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τη μορφή του βρακά φιλοτέχνησε ο γνωστός Λεμεσιανός καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρογένης, ο ρόλος του οποίου θεωρείται καθοριστικός στην καθιέρωση της παλλαϊκής γιορτής που στόχευε στην προώθηση του κυπριακού κρασιού, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.

Ο κ. Σοφοκλέους, ο οποίος το 2006 επιμελήθηκε το βιβλίο «Γιορτή του Κρασιού, 45 χρόνια 1961-2006», μας παραπέμπει στα στοιχεία που η έρευνα του καταγράφει γύρω από τον βρακά, που έμελλε να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της γιορτής που τιμά το κρασί, τους οινοποιούς και αμπελουργούς του τόπου μας.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, που συνέγραψαν ο Μίμης Σοφοκλέους και ο τέως πολιτιστικός λειτουργός του Δήμου Λεμεσού, Κλέωνας Αλεξάνδρου, αναφέρεται πως, το 1961, ο Γιώργος Μαυρογένης παρότρυνε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αναπτύξεως Λεμεσού, Κλεάνθη Χριστοφόρου, να προωθήσουν την ιδέα που ο ίδιος ο Χριστοφόρου είχε καταθέσει στο Συμβούλιο του Συνδέσμου και που αργότερα υιοθετήθηκε και σε συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Εμποροβιομηχανικής Ομοσπονδίας Λεμεσού και του Συνδέσμου Αναπτύξεως Λεμεσού, τη διοργάνωση δηλαδή της «Εορτής του Κρασιού και Εμποριοβιομηχανικής Έκθεσις εν Λεμεσώ «.

Οι ενδοιασμοί που αρχικά προέκυψαν σε σχέση με την οικονομική πτυχή της διοργάνωσης εξανεμίστηκαν όταν ο Γιώργος Μαυρογένης, που παρουσίασε λεπτομερώς σε πολυσέλιδη έκθεση τα σχέδια του, ανακοίνωσε πως ήταν διατεθειμένος να υποστεί όλα τα έξοδα εάν η γιορτή δεν ήταν οικονομικά επιτυχημένη, ενώ περιγράφοντας στην εισήγησή του πώς οραματίζεται τον βρακά, γράφει: «στην απέναντι πλευρά σε στάση ότι υποδέχεται τους επισκέπτες και τους κερνά κρασί, ένας υπερμεγέθης χωρικός με την εθνική ενδυμασία, ύψους οκτώ έως δέκα μέτρων».

Την κατασκευή του βρακά ανέλαβε ένας άλλος Μαυρογένης, ο αδελφότεκνος του καλλιτέχνη, ο αείμνηστος κατασκευαστής αρμάτων και φιγούρων, Κωστάκης Μαυρογένης, ενώ τη στολή του βρακά έραψαν η σύζυγος και η νύφη του Γιώργου Μαυρογένη, Ντίνα και Τάντα Μαυρογένη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου 1961, επί δημαρχίας Κώστα Παρτασίδη, ο τότε Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αντρέας Αραούζος, τελεί τα εγκαίνια της 1ης Γιορτής του Κρασιού, με τον βρακά να κάνει την παρθενική του εμφάνιση, ενώ ένα χρόνο αργότερα καθιερώνεται και επίσημα ως το έμβλημα της γιορτής και με το ρητό «ΠΙΝΝΕ ΚΡΑΣΙΝ ΝΑΣΙΗΣ ΖΩΗΝ», να αναγράφεται στα τρία βαρέλια επάνω στα οποία στεκόταν.

Ο βρακάς, όπως τον απέδωσε ο Γιώργος Μαυρογένης «είναι το σημείο που εφάπτονται τα Καρναβάλια και η Γιορτή του Κρασιού, οι δυο μεγάλες γιορτές της πόλης», αναφέρει το επετειακό βιβλίο για τη Γιορτή του Κρασιού και προσθέτει πως «η εφευρηματικότητα του Μαυρογένη μετέτρεψε το διαφημιστικό άρμα που έφτιαξε για την εταιρία Ν.Π.Λανίτης στα καρναβάλια του 1960, σε πιερότο στα καρναβάλια του 1961, σε έναν κλασικό Κύπριο βρακά αμπελουργό, ύστερα από αρκετή σκέψη και μελέτη, για τη Γιορτή του Κρασιού, τον Οκτώβριο του 1961».

Συνυφασμένη με την ιστορία του και η φράση «κάτω από τον βρακά», καθώς ο συμπαθής βρακοφόρος γίγαντας με το μουστάκι, αποτελούσε για χρόνια το σημείο όπου οι γονείς παραλάμβαναν τα παιδιά τους, όταν αυτά χάνονταν στην πολυκοσμία της γιορτής, ενώ σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης για φίλους και γνωστούς, καθώς και χώρος διεξαγωγής μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της γιορτής.

Η πορεία του βρακά μέσα από τα χρόνια δεν ήταν χωρίς απρόοπτα καθώς, όπως μας ανέφερε ο Μίμης Σοφοκλέους, τόσο το 1987 όσο και στις αρχές του 21ου αιώνα έγινε στόχος εμπρηστών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ανακατασκευή του.

Το σίγουρο, ωστόσο, παραμένει πως όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες καινοτομίες και αν υιοθετηθούν και όσες αλλαγές και αν γίνουν στη Γιορτή του Κρασιού, ο βρακάς θα έχει πάντα τη θέση του απέναντι από την κεντρική είσοδο του δημόσιου κήπου κατά το δεκαήμερο της γιορτής, καλωσορίζοντας με το χαμόγελο του ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση