• Αρχική
  • Agenda
  • Πολιτισμός
  • Mικροί υπερήρωες στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους
Mικροί υπερήρωες στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους

Mικροί υπερήρωες στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους

Με πρωταγωνιστές μικρούς υπερήρωες αλλά και σημαντικά εργαστήρια έρχεται από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου, το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2019, που πραγματοποιείται παράλληλα σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Το Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, θα λάβει χώρα στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, και στους Κινηματογράφους Πάνθεον και Ζήνα Πάλας, στη Λευκωσία.

Σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζει πως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 14 ετών και στόχο έχει να ενισχύσει την αντιληπτική, αισθητική και νοητική ωρίμανση των νέων θεατών.

Τα παιδιά, μέσα από τη γνωριμία τους με τον παγκόσμιο, ποιοτικό κινηματογράφο, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν, όχι μόνο ταινίες, αλλά και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, με αξιόλογους εκπαιδευτές, επαγγελματίες του χώρου, που στοχεύουν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και καλλιέργειας της φαντασίας και των συναισθημάτων τους.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Απριλίου, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρι με εκπαιδευτή τον ηθοποιό Ανδρέα Τσέλεπο με θέμα "Υποκριτική στη Κάμερα". Σε δεύτερο εργαστήρι, στις 13 και 14 Απριλίου, με εκπαιδεύτρια την σκηνοθέτιδα/παραγωγό του BBC Laura Gaynor (θα υπάρχει ελληνική μετάφραση) θα εκπαιδευτούν στη χρήση της Κάμερας του Κινητού. Στις 14 Απριλίου διοργανώνεται και τρίτο εργαστήρι με τίτλο «Κινηματογραφική Αφήγηση στον Κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (Storytelling in VR)», και εκπαιδευτή τον Δώρο Πολυδώρου.

Επίσης, το φεστιβάλ ξεκινά από φέτος συνεργασία με την παιδική έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου - Όψεις του Κόσμου (Animafest Cyprus), που θα περιλαμβάνει μια παρουσίαση - εισαγωγή στην Tέχνη του Κινουμένου Σχεδίου, και στη συνέχεια, ένα εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών. Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους μικρή ταινία με τη βοήθεια μιας ομάδας επαγγελματιών από το Animafest Cyprus.

Οι Κύπριοι δημιουργοί Animation Μιχάλης Παπανικολάου και Κατερίνα Παντέλα, θα μιλήσουν για τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής των μουσικών φιλμ κινουμένου σχεδίου που δημιούργησαν για τα τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή, με γενικό τίτλο “Ο Tεμπέλης Δράκος”. Η παρουσίαση και το εργαστήρι θα διεξαχθούν στο Εργαστήρι των Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία, την Κυριακή 14 Απριλίου.

Παράλληλα το Φεστιβάλ διοργανώνει προβολές για Δημοτικά και Γυμνάσια καθώς και δυο ανοικτές προβολές για το ευρύ κοινό. Η διοργάνωση εξασφάλισε τα δικαιώματα για πέντε πολυβραβευμένες ταινίες από σημαντικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους, ενώ η επιλογή τους έγινε με γνώμονα την κοινή θεματική των παιδιών που είναι οι υπερήρωες ανάμεσά μας. Παιδιά που τα βάζουν με μια ασθένεια, που αντιμετωπίζουν με θάρρος δύσκολες καταστάσεις στην οικογένεια τους, τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους, τις διακρίσεις, τον εκφοβισμό ή τις φοβίες τους.

Στόχος, σημειώνει η ανακοίνωση, είναι τα παιδιά να απολαύσουν τις ταινίες, να κερδίσουν σημαντικά εφόδια και παραδείγματα ζωής αλλά παράλληλα να τις θυμούνται για πολύ καιρό. Μετά τις προβολές θα γίνονται σύντομες παρουσιάσεις από άτομα του κινηματογράφου και οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις ταινίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media