• Αρχική
  • Agenda
  • Πολιτισμός
  • Τα βραβεία Δ' Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου ανακοίνωσε η ΕΘΑΛ
Τα βραβεία Δ' Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου ανακοίνωσε η ΕΘΑΛ

Τα βραβεία Δ' Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου ανακοίνωσε η ΕΘΑΛ

Στο έργο "Δίκαιη και Βιώσιμη", της Έλενας Σοφοκλέους και στο έργο "Ο Θεός Harry", της Μαρίας Χριστοφίνα, απονεμήθηκε το πρώτο και δεύτερο βραβείο, αντίστοιχα, του Δ` Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου, εις μνήμην Κωστή Κολώτα, που προκήρυξε η ΕΘΑΛ.

Σε ανακοίνωση της, η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού αναφέρει πως συνολικά υποβλήθηκαν 67 έργα για τον διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2017 και που, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος, η ημερομηνία υποβολής έργων παρατάθηκαν από τις 31 Ιανουαρίου 2018, στις 30 Μαρτίου 2018.

"Η επιτροπή ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον τους και την έμπρακτη προσπάθειά τους να συμβάλουν στη συνέχιση του σημαντικού αυτού θεσμού που δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί το συγγραφικό ταλέντο στον τόπο μας, σε ένα ιδιαίτερο είδος όπως είναι το θεατρικό κείμενο και να αποδώσει ταυτόχρονα τιμή στον αείμνηστο Κωστή Κολώτα", προστίθεται.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους Τίτο Κολώτα, Κρίστη Χαράκη, Κατερίνα Βοσκαρίδου, Δώρο Ήρωα και Παντελή Μάκη, σημειώνει ότι ανάμεσα στα υποβληθέντα έργα υπάρχουν αρκετά στα οποία διακρίνεται το ταλέντο και η δημιουργικότητα των συγγραφέων, "αλλά, ενώ συχνά αυτά παρουσίαζαν πολλά λογοτεχνικά χαρακτηριστικά, υστερούσαν σε θέματα δραματουργίας που η Επιτροπή θεώρησε απαραίτητο στοιχείο για τη διάκριση ενός έργου".

Σε σχέση με το Α` Βραβείο στο έργο "Δίκαιη και Βιώσιμη", της Έλενας Σοφοκλέους, η επιτροπή αναφέρει πως το έργο παρουσιάζει διάφορες σκηνές από τη ζωή μιας οικογένειας προσφύγων, που εξελίσσονται χρονικά το 1975, το 1986 και το 2003.

"Η συγγραφέας παρουσιάζει την εξέλιξη της ζωής τους και παράλληλα τις εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό θέμα, από την εισβολή μέχρι και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Επικεντρώνεται πάνω στις προσωπικές ιστορίες της οικογένειας, τις οποίες παρουσιάζει μέσα από ζωντανούς διαλόγους, με γλώσσα καθομιλουμένη, χωρίς μελοδραματισμούς, επιτυγχάνοντας την σταδιακή ανάπτυξη της ιστορίας αλλά και των χαρακτήρων", προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ακόμη πως το έργο έχει αρκετό ενδιαφέρον και είναι καλογραμμένο, ενώ κρατά το ενδιαφέρον του θεατή μέσω της εξέλιξης της προσωπικής ιστορίας των μελών της οικογένειας, και παράλληλα την κυπριακή πραγματικότητα και τον τρόπο που επηρεάζει τις ζωές τους.

Για το Β` Βραβείο στο έργο "Ο θείος Harry", της Μαρίας Χριστοφίνα, η Επιτροπή αναφέρει πως το έργο παρουσιάζει μια σύγχρονη οικογένεια που εν ολίγοις αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη κοινωνία με τα προβλήματά της, την πτώση αξιών και τα τεχνάσματα των ανθρώπων να επιβιώσουν ή πολλές φορές να ανελιχθούν εις βάρος των συνανθρώπων τους.

"Γίνονται αναφορές σε θέματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο όπως η επαγγελματική αποκατάσταση, η οικονομική κρίση, η φιλανθρωπία για το θεαθήναι, η αντιμετώπιση των ξένων εργατών κλπ. Η συγγραφέας παρουσιάζει τα πιο πάνω μέσα από χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές και ζωντάνια που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή", προστίθεται.

Τέλος, η ΕΘΑΛ ενημερώνει πως η απονομή των βραβείων προγραμματίζεται να γίνει σε εκδήλωση το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση