• Αρχική
  • Agenda
  • Πολιτισμός
  • Τη «Φιλοξενία Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη» εισάγει από φέτος το θέατρο Ριάλτο
Τη «Φιλοξενία Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη» εισάγει από φέτος το θέατρο Ριάλτο

Τη «Φιλοξενία Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη» εισάγει από φέτος το θέατρο Ριάλτο

Με στόχο την εδραίωση θεσμών, αντίστοιχων μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών του εξωτερικού. το θέατρο Ριάλτο εφαρμόζει από φέτος το πρόγραμμα "Φιλοξενίας Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη" (Associate Artist Residence).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο για διεύρυνση του προγράμματος και ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου του θεάτρου, μέσα από την καθιέρωση νέων τρόπων συνέργειας με καλλιτέχνες και αμεσότερης επικοινωνίας με το κοινό.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη “Φιλοξενία Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη”, το θέατρο θα αναθέτει και θα συνεργάζεται με ένα Κύπριο καλλιτέχνη στην ανάπτυξη ενός προγράμματος, το οποίο αφενός θα συναντά τους ευρύτερους στόχους του Ριάλτο για εκπαίδευση και πολιτιστική ανάπτυξη και αφετέρου τη δημιουργία και παρουσίαση ανανεωμένων και σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.

Οι δράσεις που θα αναπτύσσονται θα επικεντρώνονται κυρίως στην προβολή και προώθηση των κύπριων δημιουργών καθώς και στην εκπαίδευση και διεύρυνση κοινού.

Το πρόγραμμα κάνει αρχή με τον σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου και την ομάδα του Fresh Target Theatre Ensemble, με το Εργαστήρι Ανάπτυξης Θεατρικού Έργου με τίτλο Develop. Develop Again. Develop Better’ (Developing in Cyprus). Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε από τον Πάρι Ερωτοκρίτου και η υλοποίηση του πραγματοποιείται από το Θέατρο Ριάλτο και τη θεατρική ομάδα Fresh Target Theatre Ensemble.

Μέσα από μια καινοτόμα διαδικασία 10 εβδομαδιαίων συναντήσεων με τον καθοδηγητή, ηθοποιούς, τη δραματολόγο Άννα Κάλβαρη, τη σκηνοθέτιδα Μαρία Κυριάκου και τέσσερις Κύπριοι συγγραφείς, θα δημιουργηθούν τέσσερα ολοκληρωμένα μικρά θεατρικά έργα διάρκειας 15 λεπτών, με θέμα την έννοια της ανάπτυξης στην Κύπρο.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2020 και τα έργα που θα προκύψουν, θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου στο Θέατρο Ριάλτο, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Πάρι Ερωτοκρίτου. Θα κυκλοφορήσει, επίσης, μια συλλογική έκδοση, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τέσσερα νέα θεατρικά έργα.

Στη δράση συμμετέχουν οι συγγραφείς: Μαρία Ιωάννου, Αυγή Λίλη, Στέφανος Σταυρίδης και Γιώργος Τριλλίδης, οι ηθοποιοί Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Βασίλης Χαραλάμπους, η Δραματολόγος Άννα Κάλβαρη και η Δημιουργική Σύμβουλος Μαρία Κυριάκου.

Επιπλέον, με στόχο την ένταξη του ενδιαφερόμενου κοινού και στη δημιουργική διαδικασία, οι συναντήσεις θα είναι ανοικτές για όσους θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την διαδικασία από κοντά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση