Η Λεμεσός τίμησε τη Μόνικα Βασιλείου


timi-stin-monika-vasilieiouΗ ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα τιμητική εκδήλωση για την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα και πρωταγωνίστρια του Κυπριακού Θεάτρου Μόνικα Βασιλείου.

Ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Αντρέας Χρίστου, ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Χριστάκης Γεωργίου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου – Δρουσιώτου οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπική γνωριμία τους με την τιμώμενη αλλά και στη σημαντική προσφορά της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου και ιδιαίτερα στο τομέα του θεάτρου.

Κυρία του θεάτρου, της σκηνοθεσίας, της θεατρικής παιδείας αλλά και της ενεργούς πολιτικής παρουσίας, χαρακτήρισε ο Ανδρέας Χρίστου τη Μόνικα Βασιλείου, αναφερόμενος στη προσωπική και οικογενειακή τους σύνδεση. «Η ζωή, οι σπουδές, η σταδιοδρομία της Μόνικας είναι ταυτισμένες με την πορεία της Κυπριακής Αριστεράς, αλλά και τις τύχες του κόσμου: τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, τον ψυχρό πόλεμο, τον εμφύλιο στην Ελλάδα, την προσφυγιά και τον εκτοπισμό των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού, τις ελληνικές παροικίες της Βουδαπέστης, της Τασκένδης, της Μόσχας, του Λονδίνου, του Παρισιού, τις μεγάλες επαναστάσεις, τις νίκες και τις ήττες των λαϊκών κινημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρίστου επισημαίνοντας ότι «λίγοι άνθρωποι του θεάτρου μαθήτευσαν και εργάστηκαν σε τόσες χώρες και σχολές και ελάχιστοι διέτρεξαν όλη την Ευρώπη ήπιο σωστά όλο το βόρειο ημισφαίριο… ως ταλαιπωρημένοι, αλλά πάντοτε παίζοντας, δημιουργώντας, σκηνοθετώντας, γράφοντας και παραμένοντας πάντα η Μόνικα η μάχιμη και ατίθαση, δυνατή και ανυπότακτη».

Η Αντιγόνη Σολομωνίδου αναφέρθηκε κυρίως στη στενή προσωπική σχέση της με τη Μόνικα Βασιλείου, ξετυλίγοντας σημαντικές στιγμές από τις παιδικές αναμνήσεις που είχε μαζί της. «Η ζωή της μοιάζει με ένα παραμύθι που έχει όμως όνομα, το δικό της, αλλά που δεν ήταν πάντα παραμυθένια…» είπε η Αντιγόνη Σολομωνίδου, κάνοντας λόγο για μια «ηρωίδα ενός πολυτάραχου βίου, γεμάτου με πόνο, συγκινήσεις, διώξεις, κατατρεγμούς» επισημαίνοντας ότι «η Μόνικα κυνήγησε το όνειρο. Πολεμήθηκε. Χτυπήθηκε. Δεν τα παράτησε ποτέ. Και τα κατάφερε. Κατάφερε το σημαντικότερο: Να παραμείνει άνθρωπος ελεύθερος. Ασυμβίβαστος».

Η πληθωρική και επαναστάτρια Μόνικα έγραψε τη δική της λαμπρή ιστορία, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, ως δασκάλα θεάτρου, αλλά και στην πολιτική ήταν πάντα παρούσα, με ουσιαστικές μάχες και παρεμβάσεις, είπε, τονίζοντας το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ότι δηλαδή «ποτέ δεν φοβήθηκε να μιλήσει με τη γλώσσα της καρδιάς και της ειλικρίνειας πληρώνοντας γι’ αυτό μεγάλο τίμημα».


Αναζήτηση



Copyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".