Βιβλίο για τον Λεμεσιανό συνθέτη Δευκαλίωνα Ιακωβίδη παρουσίασαν οι εκδόσεις «Αφή»

Βιβλίο για τον Λεμεσιανό συνθέτη Δευκαλίωνα Ιακωβίδη παρουσίασαν οι εκδόσεις «Αφή»

Τη ζωή και το έργο του Λεμεσιανού μουσικοσυνθέτη Δευκαλίωνα Ιακωβίδη (1912-1990) παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο της «Δευκαλίων Ιακωβίδης. Ένας ρομαντικός σε σκληρούς καιρούς» η μουσικολόγος Γιώτα Τράντα Κέλλα.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε απόψε από τις εκδόσεις «Αφή», στο αμφιθέατρο του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών «Μάριος Τόκας», με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Νίκου Αναστασίου.

Μιλώντας για το βιβλίο, ο Διευθυντής του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους επεσήμανε ότι η ιστορία της Μουσικής στην Κύπρο, αν και πλούσια σε περιεχόμενο, δεν έχει ακόμα να επιδείξει σε εκδόσεις όλο τον πλούτο της.

Έτσι, πρόσθεσε, κάθε φορά που ένα βιβλίο στον τομέα της Ιστορικής Μουσικολογίας εκδίδεται, όπως τώρα στην περίπτωση της μουσικολόγου Γιώτας Τράντα Κέλλα, η μικρή Κύπρος θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη που σιγά σιγά αποκαλύπτεται αυτός ο πολιτισμικός πλούτος του τόπου μας.

Το βιβλίο, συνέχισε, υπήρξε προϊόν πολύχρονης και εξαντλητικής έρευνας για τη ζωή και το έργο του συνθέτη Δευκαλίωνα Ιακωβίδη, αξιοποιώντας το αρχείο του συνθέτη, καθώς και πολλά άλλα ιδιωτικά αρχεία, ενώ πραγματεύεται τη ζωή και το έργο «αυτού του σημαντικού Λεμεσιανού συνθέτη, μουσικοπαιδαγωγού και ιδρυτή των Εθνικών Ωδείων Παραρτημάτων Λεμεσού και Πάφου».

Στο σύγγραμμα γίνεται μια εκτενής αναφορά στη σχέση και συνεργασία των Παραρτημάτων με το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, καθώς και στη σχέση του συνθέτη με τον δάσκαλο και μετέπειτα συνεργάτη του, Μανώλη Καλομοίρη, είπε ο Μίμης Σοφοκλέους.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, μέσα από το βιβλίο «παρελαύνει» μια πλειάδα καλλιτεχνών, συνεργατών και μη του Δευκαλίωνα Ιακωβίδη, οι οποίοι αποτελούν και ένα μικρό μέρος της νεότερης ιστορίας της μουσικής της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπέδειξε δε πως, πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι τη δεκαετία του 1930, συνθέσεις του Δευκαλίωνα Ιακωβίδη τραγούδησε η Σοφία Βέμπο και η Δανάη Στρατηγοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η χορωδία του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Μαρίας Μανδαλιού, ερμήνευσε συνθέσεις του Δευκαλίωνα Ιακωβίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση