Το πρόγραμμα «Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη 2021» ανακοίνωσε το Θέατρο Ριάλτο

Το πρόγραμμα «Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη 2021» ανακοίνωσε το Θέατρο Ριάλτο


Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο χώρος του πολιτισμού και της αναστολής διοργάνωσης παραστάσεων, λόγω της πανδημίας, το θέατρο Ριάλτο συνεχίζει την πολιτιστική του δράση, ενισχύοντας με νέα προγράμματα την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, με το πρόγραμμα του «Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη».

Μετά από την ανακοίνωση της δεύτερης ανοιχτής πρόσκλησης για νέα έργα – συνεργασίες, στο πλαίσιο του FlashArt 2021, σειρά παίρνει το πρόγραμμα του Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη (Associate Artist Residence Scheme), το οποίο φέτος φέρει τον τίτλο «περιπατώ» και στο οποίο συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες Μαρία Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνα Ανδρέου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο καλλιτέχνιδες, μέσα από μια σύγχρονη και ευρηματική διαδικασία, θα δημιουργήσουν μια βιωματική ηχογραφημένη περιήγηση / παράσταση της περιοχής της Πλατείας Ηρώων και του θεάτρου Ριάλτο, που θα εξιστορεί, θ’ ανακαλεί, αλλά και θα δημιουργεί καινούργιες εικόνες και εμπειρίες.

Οι δύο δημιουργοί, εκκινώντας από αρχιτεκτονικά και μνημειακά στοιχεία, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, καθώς και τα στενά καντούνια, τις απλωμένες μπουγάδες και τα μπαλκόνια με τις γλάστρες, που χαρακτηρίζουν την περιοχή, θα αναζητήσουν την πολιτιστική ταυτότητα μέσα από το πέρασμα του χρόνου και μέσα από την ιστορική και κοινωνική έρευνα, θα δημιουργήσουν μια βιωματική βόλτα, όπου ο κάθε θεατής θα έχει την ευκαιρία να νιώσει τον παλμό της πλατείας Ηρώων και της ευρύτερης περιοχής.

Της υλοποίησης της δράσης θα προηγηθεί έρευνα σε αρχεία, συνεντεύξεις με ιστορικούς και καλλιτέχνες, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις, χαρτογράφηση και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, ενώ οι καλλιτέχνιδες θα επηρεαστούν και θα εμπνευστούν από στοιχεία που ήδη έχουν γραφτεί για την πόλη της Λεμεσού, αλλά και πολλά άλλα που δεν γράφτηκαν ή δεν ρωτήθηκαν ποτέ.

«Στόχος είναι να συμπεριληφθούν σε αυτή τη διαδικασία και ντόπιοι καλλιτέχνες μέσα από συνεντεύξεις και εργαστήρια τα οποία θα προσφέρουν υλικό για την δημιουργία αυτής της βιωματικής ηχογραφημένης βόλτας», προστίθεται.

Τα διάφορα στάδια της δράσης, που στοχεύει στην παραγωγή ενός διαχρονικού υλικού που θα συνδυάζει την ιστορία της περιοχής, τις τέχνες και την τεχνολογία, θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο και οι πρώτες διαδρομές θα πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση