Skip to main content
Παρουσίαση Βιβλίου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου και Συναυλία με τα έργα του Προσανατολισμοί και Ωδαί

Παρουσίαση Βιβλίου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου και Συναυλία με τα έργα του Προσανατολισμοί και Ωδαί


Ο Δήμος Λεμεσού παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Ελλαδίτη μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου: «Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής». Το νέο δοκίμιο του Ηλία Ανδριόπουλου θα παρουσιάσει η προϊστάμενη των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού Δρα Νάτια Αναξαγόρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 19.30μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης ενώ την εκδήλωση θα συντονίζει ο κ. Τάκης Μιχαήλ.

Θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον μαέστρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού Γιώργο Κρασίδη στο πιάνο και την Εβίτα Χαριλάου στο τραγούδι να ερμηνεύουν συνθέσεις του Ηλία Ανδριόπουλου. Ο μουσικοσυνθέτης θα τραγουδήσει και θα ερμηνεύσει στο πιάνο καινούργια σύνθεσή του.

Στις 23 Μαρτίου 2023 στις 20.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, με τα έργα του Ηλία Ανδριόπουλου, «Προσανατολισμοί» και «Ωδαί».

Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι εξαίρετοι λυρικοί τραγουδιστές Θεοδώρα Μπάκα – μέτζο σοπράνο και Αναστάσιος Χριστογιαννόπουλος – βαρύτονος, η Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού, με τον διαπρεπή Κύπριο ηθοποιό Κώστα Χαραλαμπίδη στην απόδοση των ποιημάτων. Μαέστρος ο εξ Ελλάδος, Μίλτος Λογιάδης ο οποίος θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε δύο εμβληματικά έργα μελοποιημένης ποίησης του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο.

Τη συναυλία μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό με γενική είσοδο στα €10 και με δωρεάν είσοδο σε άτομα με αναπηρίες. Στηρίζει ο Δήμος Λεμεσού.

Οι ποιητικές συλλογές «Προσανατολισμοί» του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και «Ωδαί» του ποιητή του ελληνικού ρομαντισμού Ανδρέα Κάλβου, μελοποιούνται και ενορχηστρώνονται αριστοτεχνικά από τον συνθέτη.

O Hλίας Ανδριόπουλος ανήκει στο νεότερο ρεύμα της ελληνικής μουσικής με έργο πολύπλευρο, αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ευρύ κοινό.

Συγκαταλέγεται στην λιγοστή συντροφιά των πιο σημαντικών συνθετών που διαθέτει ο τόπος μας. Γεννήθηκε σε ένα μικρό όμορφο χωριό (Λαντζόϊ), δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του, τις άρχισε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.

Την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 20 και πλέον δίσκοι-CD. Μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», τα «Λαϊκά Προάστια», οι

«Προσανατολισμοί», αι «Ωδαί», οι «Αργοναύτες», «Μικρή Επίδαυρος», «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «Εαρινά Τραγούδια», 17 τραγούδια διασκευασμένα και παιγμένα για κλασσική κιθάρα από τον Γεράσιμο Μηλιαρέση με τίτλο «Συνηχήσεις» κ.α.

Σπουδαίες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου κλπ.


Αναζήτηση