Skip to main content
Μασσαλία - Λεμεσός: Στις άκρες της Μεσογείου

Μασσαλία - Λεμεσός: Στις άκρες της Μεσογείου


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ MICHEL JOUENNE-ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΙΚΤΩΡΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Λεμεσού και Μασσαλίας και της διοργάνωσης διαφόρων δράσεων με σκοπό την ενίσχυση των πολιτιστικών τους δεσμών, ο Δήμος Λεμεσού ενώνει δυνάμεις με το Ίδρυμα Michel Jouenne και το Ίδρυμα Βίκτωρα N. Ιωαννίδη.

Από τις 17 μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου 2023, θα φιλοξενείται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη η έκθεση Michel Jouenne, Μασσαλία – Λεμεσός: Στις άκρες της Μεσογείου.

Στόχος της έκθεσης που παρουσιάζει 25 σημαντικά έργα του γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη, είναι η προβολή του έργου μέσα από το οποίο χαρακτηρίζεται ως “ο καταξιωμένος παραστατικός ζωγράφος της χειρονομιακής πρακτικής”.

Τα έργα του απεικονίζουν τη ζωή και τη φυσική ομορφιά του πλανήτη μας μέσα από τοπία γεμάτα χρώμα. Κάθε πίνακας του αποκαλύπτει τη χαρά της δημιουργίας του. Εκπλήσσει με τα αδιαφανή και ημιδιαφανή υλικά του, τα μεγάλα επίπεδα ακουαρέλας και τις φωτεινές λάμψεις του. Ο Michel Jouenne δουλεύει κυρίως σε άμεση επαφή με την ύπαιθρο, και ο αυθορμητισμός του αυτός υποδεικνύει την αγάπη του για τη φύση και τη ζωή. Η τεχνική του είναι φαινομενικά απλή, γιατί είναι ενστικτώδης. Οι πίνακές του εκπέμπουν πάντα ένα έντονο συναίσθημα αγκυροβολημένο στην παρούσα στιγμή. Παραμένοντας παραστατικός, φλερτάρει πρόθυμα με την αφαίρεση. Η Προβηγκία, η Βρετάνη και τα Μεσογειακά τοπία είναι μεταξύ των πηγών έμπνευσής του.

Ο Michel Jouenne γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1933. Δημιούργησε τις πρώτες του γκουάς σε ηλικία 15 ετών και μόλις δύο χρόνια αργότερα λαμβάνει βραβείο στο Σαλόνι των Βερσαλλιών από τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ. Στη συνέχεια, κερδίζει τον διαγωνισμό και διορίζεται στην πόλη του Παρισιού ως δάσκαλος σχεδίου. Παραγωγικός καλλιτέχνης, ζωγράφος, αλλά και λιθογράφος, εικονογράφος και γλύπτης, ο Michel Jouenne ανήκει σε αυτό το φυτώριο ταλέντων της "Νέας Ζωγραφικής της δεκαετίας του '50". Το 1991, έγινε επίσημος ζωγράφος του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, συνέχισε να αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του και απέκτησε την αναγνώριση λαμβάνοντας  το Χρυσό Μετάλλιο των Γάλλων Καλλιτεχνών, λίγα χρόνια αργότερα.

Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν επίσης έργα εμπνευσμένα από τον καλλιτέχνη και την τεχνική του τα οποία φιλοτέχνησαν μαθητές και μαθήτριες του Λανιτείου Λυκείου Λεμεσού στα πλαίσια διαγωνισμού που διοργάνωσε το Λανίτειο Λυκειο προς τιμήν του ζωγράφου τον Μάιο του 2023.

Ωράριο:
Τρίτη-Παρασκευή 10:00-18:00
Σάββατο: 10:00-14:00

Παράλληλα με την έκθεση, το Ίδρυμα Michel Jouenne επιθυμεί να ενισχύσει τη μακροχρόνια σχέση του με την πόλη της Λεμεσού και για το λόγο αυτό, δημιουργεί το Βραβείο Jouenne. Το βραβείο αυτό θα απονεμηθεί σε έναν ταλαντούχο φοιτητή/φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, που θα δημιουργήσει ένα έργο εμπνευσμένο από το έργο του Γάλλου καλλιτέχνη. Ο νικητής θα παραλάβει το βραβείο το 2024 στη Μασσαλία.

Στα πλαίσια του πιο πάνω προγραμματισμού και σε συνεργασία και πάλι του Δήμου Λεμεσού με τα δύο Ιδρύματα, Michel Jouenne και Βίκτωρ Ν. Ιωαννίδη, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έκθεση ως δεύτερη φάση της πολιτιστικής αυτής προσπάθειας, στο Espace Jouenne της Μασσαλίας το 2024.

Η έκθεση στη Γαλλία θα έχει στόχο την προβολή Λεμεσιανών καλλιτεχνών στη Μασσαλία και την ανάδειξη και προώθηση της Κυπριακής τέχνης στο εξωτερικό.


Αναζήτηση