
Εγκαινιάστηκε στη Λεμεσό έκθεση αναπαράστασης άγνωστου έργου του Τιτσιάνο
Τη μοναδική ανακάλυψη και επαναδημιουργία ενός άγνωστου πίνακα του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Τιτσιάνο, κάτω από τη σύνθεση Ecce Homo, παρουσιάζει η έκθεση «Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στις «Αποθήκες «Παπαδάκη», στη Λεμεσό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η έκθεση, την οποία συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Λεμεσός 2030 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη και τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να βιώσει ένα ταξίδι στον χρόνο, καθώς μέσα από την πρωτοποριακή χρήση τεχνολογίας, αποκαλύπτεται ένα άγνωστο έργο τέχνης κρυμμένο κάτω από τον διάσημο πίνακα Ecce Homo του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Τιτσιάνο».
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της ξεχωριστής πολιτιστικής πρωτοβουλίας για την πόλη, τονίζοντας ότι η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα ομαδικής ερευνητικής δουλειάς του Ινστιτούτου Κύπρου που παρουσιάζεται στο κοινό με την ευγενική και γενναιόδωρη χορηγία του Δρος Ανδρέα Πίττα.
Το συγκεκριμένο έργο τέχνης, το οποίο χρονολογείται από το 1570, σημείωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, έχει τεράστια αξία καθώς αποτελεί κομμάτι της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η δημιουργία της αναπαράστασης του «αθέατου έργου» του Τιτσιάνο, αποκαλύφθηκε με τη χρήση τεχνολογίας και την πολύτιμη συνεργασία της Δρος Ερατούς Χατζησάββα με τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APAC Labs) του Ινστιτούτου Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Λεμεσός 2030 στο χαιρετισμό του ανέφερε, ότι η παρουσίαση του έργου του σπουδαίου Βενετσιάνου ζωγράφου, στη Λεμεσό, εντάσσεται στη φιλόδοξη στρατηγική του Οργανισμού, να καταστεί η πόλη η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030.
Ο Δρ. Πίττας έκανε ειδική μνεία στην ερευνητική δουλειά και την καθοριστική συμβολή των εργαστηρίων APAC Labs του Ινστιτούτου Κύπρου, στη μελέτη και ανάλυση του έργου του Τιτσιάνο, τα οποία, όπως είπε, αναπτύσσουν καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες, που έχουν κυριολεκτικά ανοίξει νέα πεδία έρευνας και γνώσης.
Η συγκεκριμένη έκθεση, υπέδειξε, παρουσιάζει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη μελέτη του έργου του Τιτσιάνο, αλλά και κάποια από τα μοναδικά μηχανήματα «σκάνερ» που τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης ανέπτυξαν σε στενή συνεργασία με τα εργαστήρια του μουσείου του Λούβρου στη Γαλλία.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Σταύρος Μαλάς, εξήρε τη σπουδαία ερευνητική δουλειά που πραγματοποιείται στα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας», τα οποία λειτουργούν στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή τους στη μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης, μνημείων και αρχαιολογικών αντικειμένων.
Ο πολιτισμός μας, σημείωσε, είναι το δεύτερο μας DNA, το οποίο όμως DNA δεν μελετάμε όσο θα έπρεπε. Για να γίνει αυτό, συμπλήρωσε, «χρειαζόμαστε φιλότεχνους και γενναιόδωρους δωρητές, οι οποίοι θα συμβάλουν στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και το Ινστιτούτο Κύπρου, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει τέτοιους στιβαρούς και σταθερούς υποστηρικτές, όπως ο Δρ Ανδρέας Πίττας».
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Οργανισμού Λεμεσός 2030 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη, Ελεάνα Αλεξάνδρου, επεσήμανε ότι η Λεμεσός διεκδικεί τον τίτλο για τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της Ευρώπης, ένα θεσμό που μπορεί να μεταμορφώσει την εμπειρία της πόλης, να ανανεώσει τη σχέση των δημοτών με αυτήν και να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ τους.
Σε μια πόλη που αναπτύσσεται ραγδαία, όπως η Λεμεσός, σημείωσε, «χρειαζόμαστε τον πολιτισμό και τις τέχνες, την προοπτική για έμπνευση, ανακάλυψη, δημιουργία, αλλά και την περιέργεια για το άγνωστο, το πίσω από το εμφανές, να παραμένουν ενεργά, να θρέφουν το πνεύμα μας αλλά και να διατηρούν την πολιτιστική βιομηχανία της Λεμεσού ζωντανή και συνδεδεμένη με άλλες βιομηχανίες και επιστήμες».
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 10 Μαρτίου, από Τρίτη μέχρι Κυριακή 10:00 με 20:00, ενώ ξεναγήσεις θα γίνονται Τετάρτη και Παρασκευή (16:30-17:30) καθώς και Σάββατο (11:00-12:00 και 12:00-13:00).
Πηγή: ΚΥΠΕ