
Το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες προσανατολίζεται στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας, λέει η Υφ. Πολιτισμού
Με έντονη διεθνή παρουσία, το φετινό φεστιβάλ προσανατολίζεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια καινοτόμο και ενεργητική προσέγγιση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο, ανέφερε την Παρασκευή η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2025, στο Θέατρο Ριάλτο.
Σύμφωνα με την κ. Κασιανίδου, η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία προκύπτει από τη συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτισμού με το Θέατρο Ριάλτο, έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της Κύπρου, αναδεικνύοντας τη σημασία του κινηματογράφου στην κοινωνία μας.
«Οι φανατικοί και πιστοί φίλοι του φεστιβάλ θυμούνται τη γέννησή του πριν από 23 χρόνια, δειλά στην αρχή και με περιορισμένες δράσεις, ενώ μέσα στην πορεία του χρόνου το είδαμε να ανθίζει και να διευρύνεται, καθιστάμενο, παρ’ όλους τους περιορισμένους του πόρους, ένα πλήρες και εξαιρετικά αξιόλογο κινηματογραφικό φεστιβάλ», συμπλήρωσε σχετικά.
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μία εκλεκτή επιλογή ταινιών, αρκετές από αυτές παγκοσμίως βραβευμένες και ένα πολύ υποσχόμενο διαγωνιστικό πρόγραμμα, πλούσιο σε θεματική και ύφος που αποτυπώνει το πνεύμα του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ανέφερε στη συνέχεια.
Προσέθεσε ότι στο φετινό Εθνικό Τμήμα διαγωνίζονται οι ταινίες «Σμαράγδα» του σκηνοθέτη Αιμίλιου Αβραάμ, «Η Κάλτσα» του Κύρου Παπαβασιλείου και το «Τόσο Κοντά, Τόσο Μακριά» της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν.
«Με έντονη διεθνή παρουσία, το φετινό φεστιβάλ, δια χειρός των Καλλιτεχνικών του Διευθυντών Αργυρώς Νικολάου και Μάριου Λιζίδη, προσανατολίζεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια καινοτόμο και ενεργητική προσέγγιση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο. Οι προβολές συνοδεύονται από ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, με εργαστήρια και masterclass που θα απευθύνονται σε επαγγελματίες, αλλά και στο ευρύ κοινό», σημείωσε ακολούθως.
Είπε επίσης ότι για δέκατη χρονιά, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τους νέους σινεφίλ, τις «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νεαρά Άτομα», που επιμελείται η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του τμήματος Αθηνά Ξενίδου, «προσφέροντας στα παιδιά και τα νεαρά άτομα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικές ταινίες και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια με επαγγελματίες του κινηματογράφου, καθώς και σε έναν διαγωνισμό για δημιουργία ολιγόλεπτης ταινίας».
Συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα, και για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το Dot.on.the.Map Industry Days εμπλουτίζεται υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας και παραγωγού Δανάης Στυλιανού. «Αυτή η πλατφόρμα δικτύωσης και συνεργασίας για επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας έχει αποδειχθεί καθοριστική για την κινηματογραφική κοινότητα της Μεσογείου, ενθαρρύνοντας διεθνείς συνεργασίες και προωθώντας την Κύπρο ως κέντρο κινηματογραφικής δημιουργίας», σημείωσε σχετικά.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Φεστιβάλ Αργυρώ Νικολάου και Μάριο Λιζίδη «για την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειές τους για τη μόνιμη αναβάθμιση του θεσμού», τον Οργανωτικό Διευθυντή του φεστιβάλ Δώρο Δημητρίου και τη σύνολη ομάδα των συνεργατών « που δουλεύουν τόσο σκληρά για την υλοποίησή του», το προσωπικό του Θεάτρου Ριάλτο και τον Γενικό Διευθυντή του Αλέξη Βασιλείου, καθώς και την Ανώτερη Πολιτιστική Λειτουργό Έλενα Χριστοδουλίδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ