Asaf Avidan - Gold Shadow

O Asaf Avidan γεννήθηκε 23 του Μαρτίου, 1980 στο Ισραήλ είναι τραγουδιστής και μουσικός, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει, χορέψει, τραγουδήσει το OneDay / Reckoning Song στο remix του Wankelmut.

Ναι αυτό το πολύ δυνατό τραγούδι βρισκόταν στο 1ο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Asaf Avidan & The Mojos το 2008. Κι όσοι ακούσαμε εκείνο το δίσκο με αφορμή το One Day, σίγουρα διακρίναμε τη δυναμική και την ξεχωριστή προσωπικότητα και φωνή του ισραηλινού.

Στο Gold Shadow, έπειτα από 3 άλμπουμ με τους The Mojos κι ένα προσωπικό το 2012 (Different Pulses), o Asaf Avidan μοιάζει να βρίσκει το βηματισμό του και να στοχεύει σε «μεγαλύτερα» πράγματα. Κι αυτό γιατί σε αυτή τη δουλειά αφομοιώνει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του στοιχεία και τα μετουσιώνει στα μερικά από τα πιο ουσιαστικά του τραγούδια. Χωρίς μάλιστα να ξεφεύγει από αυτό που γνωρίζει καλύτερα να κάνει, μουσική με πολλές δόσεις blues & cabaret, folk & indie rock. Κι όλα αυτά κάτω από τη μία και μοναδική ομπρέλα προστασίας, τη φωνή του, που την 1η φορά που την άκουσα δεν ήμουν σίγουρος αν πρόκειται για αγόρι ή κορίτσι που τραγουδάει.!! Στο ”over my head” το πρώτο τραγούδι του album, η ζεστή φωνή του Avidan ταξιδεύει τον ακροατή σε folk διαδρομές της αμερικανικής δύσης, που ξεχειλίζουν από συναισθηματισμό. Με το “Ode To My Thalamus”, ο ακροατής εξακολουθεί να ταξιδεύει. Αυτή τη φορά, όμως, μέσα από μουσικές, που θυμίζουν γαλλικές μελωδίες της δεκαετίας του ’60. Ο ρυθμός και η ένταση του “Gold Shadow” ανεβαίνουν στο “The Jail That Sets You Free”. Τα ρυθμικά drums και η χορευτική διάθεση έχουν την τιμητική τους. Η αργή ρομαντική διάθεση, ο βαθύς συναισθηματισμός και λυρισμός, επανέρχονται στο “Little Parcels Of An Endless Time” και στο “My Tunnels Are Long And Dark These Days”.  To ομότιτλο τραγούδι του album διαθέτει μια νοσταλγική και μελαγχολική μελωδία πιάνου, η μετάβαση σε περισσότερο χαλαρούς blues ρυθμούς γίνεται με το “Let’s Just Call It Fate”, στο οποίο κυριαρχούν ντελικάτα ζεστά φωνητικά. Στα highlights του δίσκου συμπεριλαμβάνεται, αναμφισβήτητα, το “Bang Bang” ιδιαίτερες μελωδίες, σπαρακτική και ταυτόχρονα σέξυ φωνή, ολοκληρώνουν την απόλυτη ιδιαιτερότητα του τραγουδιού. Στο “The Labyrinth Song” και στο “Fair Haired Traveller”, τα blues στοιχεία αρχίζουν να ξεθωριάζουν και η δραματική φωνή του Avidan αναδεικνύεται, μέσα από τις ήρεμες μελωδίες και την ακουστική κιθάρα. Η αίσθηση, που αφήνει ο δίσκος στον ακροατή, είναι γλυκόπικρη, καθώς ακούει την αυθεντική και χωρίς τεχνάσματα, βαθειά συναισθηματική φωνή, να εξιστορεί προσωπικές εμπειρίες όμωςυπάρχουν στιγμές που θα μπορούσαν να απουσιάζουν, αφού κάποια από τα κομμάτια μοιάζουν μεταξύ τους.

Η φωνή του Avidan καταφέρνει να ακούγεται αυθεντική και ξεχωριστή δεν χρειάζεται να «ντυθεί» από υπερβολικές συνθέσεις. «Στέκεται» απολύτως κομψά, μοναχά με τη συνοδεία ακουστικής κιθάρας ή πιάνου και σε καθηλώνει απ' την πρώτη στιγμήόμως γιατο άλμπουμ και όχι μόνο θα ασχοληθούμε την Δευτέρα 15.00-17.00 στην εκπομπή “Transmission” με τον Aντώνη Λημναίο στον Rock fm. Καλήακρόαση!!

Το διαμαντάκι :" The Jail that sets you free, Bang Bang"

Η Κριτική : το "Gold Shadow" είναι ένα άλμπουμ με προσωπικό ύφος και σπαραχτικές ερμηνείες. Μια παθιασμένη και άρτια εκτελεσμένη σύνδεση μυαλού και καρδιάς, μέσω ενός καλλιτέχνη που αξίζει να γνωρίσετε.Trasmition 2 copy
rock fm logo


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media