Πολυξένη Λοϊζιάς

Μια από τις σημαντικότερες γυναικείες πνευματικές μορφές της Λεμεσού, η δασκάλα Πολυξένη Λοϊζιάς γεννήθηκε το 1855 και σπούδασε στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη έχοντας πάντα στην ψυχή της την Κύπρο και στην καρδιά της την Κύπρια γυναίκα. Από τις πρωτοπόρες του φεμινιστικού κινήματος στην Κύπρο. Το 1878 επέστρεψε στην Κύπρο και αγωνίστηκε από τη θέση της εκπαιδευτικού και της συγγραφέα για το μεγάλο όνειρο: την ισότητα των γυναικών και την αποκατάσταση της Κύπρου.

Ανέλαβε τη διεύθυνση του Παρθεναγωγείου Λεμεσού με βοηθό την Άννα Τομάζου–Ιακωβίδου. Δίδαξε ανώτερα μαθήματα, προβάλλοντας το έργο κλασικών συγγραφέων και ποιητών.

Το 1890 εκπονήθηκε το πρώτο της έργο η «Πατριδογραφία Κύπρου», ένα σχολικό βιβλίο με επίκεντρο την Ιστορία της Κύπρου. Μέσα από αυτό το βιβλίο της, η Λοϊζιάς προσπαθούσε να τονώσει την Εθνική Συνείδηση. Στη συνέχεια εξέδωσε το βιβλίο «Δούλη Κύπρος» με κύριο άξονά του την πατρίδα και τη θρησκεία. Το 1897 κατάφερε να κάνει το πρώτο χωριστό περιφραγμένο γυμναστήριο «To Παλλάδιoν» για την εξάσκηση των κοριτσιών. Μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή που αποσκοπούσε στη χειραφέτηση της γυναίκας. Η Λοϊζιάς περαμυνόταν των δασκάλων γυναικών, οι οποίες βάσει νόμου όταν παντρεύονταν έπρεπε να σταματήσουν να ασκούντο επάγγελμα λειτούργημα τους. Έγραφε για την ισομισθία ανδρών και γυναικών και για συμμετοχή τους στα κοινά μέσω της ψήφου.

Το 1901 πήρε πρώτο έπαινο για τις «Ίριδες» της. Ήταν αρχισυντάκτρια στον «Παρθενώνα», το πρώτο γυναικείο έντυπο του νησιού που εξέδιδε ο Ευριπίδης Χουρμούζιος. Έγραψε το «Έπος, Εγκόλπιο Ελληνίδων - Η ψυχή της Κύπρου», 1908, «Κυπριακή Κυψέλη», 1912, «Κυπριακό Λεύκωμα», «Μαθητικός Κόσμος». Το 1936 εκδίδει στη Λεμεσό το παιδαγωγικό και φιλολογικό περιοδικό «Παλλάδιον». Στα βιβλία της και το περιοδικό που εξέδιδε, περνούσε τα ιδεώδη: οικογένεια, πατρίδα, γυναίκα.

Η Τροοδία Αντωνιάδου είναι Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού του ΔΗ.ΚΟ και Σχολική Έφορος Δήμου Λεμεσού


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media