Αντρέας Παστελλάς

Γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο, μεγάλωσε όμως στη Λεμεσό. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα Παιδαγωγικά και στη Διοίκηση Σχολείων. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων.

Μετείχε στον εθνικό-απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959. Από τα μαθητικά του χρόνια συνεργάστηκε με τα «Κυπριακά Γράμματα».

Υπήρξε μέλος της εκδοτικής επιτροπής των περιοδικών «Κυπριακά Χρονικά» και «Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης». Έχει μεγάλη συμμετοχή στα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα του τόπου.

Πρόεδρος του Γλωσσικού Ομίλου Κύπρου και μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης». Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού από της ίδρυσης του το 1961. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων και μέλος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «Απόλλων». Μετείχε στα Δ.Σ. πολλών άλλων πολιτιστικών οργανώσεων.

Λογοτεχνική και επιστημονική του εργασία είναι δημοσιευμένη σε πλήθος εφημερίδων και περιοδικών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ενώ η ποίησή του περιλαμβάνεται σε όλα τα ανθολόγια. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: «Χώρος Διασποράς» και «Μεταθανατίως Αποσχηματισθείς». Επίσης, εξέδωσε το βιβλίο «Τα καθ’ οδόν» με φιλολογικά και κριτικά κείμενα. Κυκλοφόρησε επίσης τη μελέτη του «Σχήματα αντιθετικών δομών στην ποίηση και την ποιητική του Κωστή Παλαμά» και το βιβλίο «Γκρίζο εως βαθύχρωμο σκούρο - Μικρές τομές και ανιχνεύσεις σε μεγάλα θέματα της καθημερινής ζωής».

Η ποιητική του συλλογή «Χώρος διασποράς» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Η Τροοδία Αντωνιάδου είναι Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού του ΔΗ.ΚΟ και Σχολική Έφορος Δήμου Λεμεσού


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media