Θωμάς Μιχαηλίδης

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1942 και εργάστηκε (1967-1974) στη Σχολή Καλογραιών Λεμεσού, ως καθηγητής Λογιστικής. Το 1972 ίδρυσε το «Φροντιστήριο Θωμά Μιχαηλίδη». Είνα ιενεργό μέλος της Λεμεσιανής κοινωνίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λογοτεχνία και την πολιτιστική κίνηση της πόλης μας.

Συνεργάστηκε με το Ρ.Ι.Κ πάνω σε καθημερινή βάση το 1991 και με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για αρκετά χρόνια. Δημοσίευσε, σε συνέχεια στον «Αγώνα», τη μυθιστορηματική βιογραφία «Ο Σπετσέρης» (Βασίλης Μιχαηλίδης) το 1994. Το έργο αυτό έχει, με σκηνοθεσία του Κύρου Ρωσσίδη, διασκευαστεί σε τηλεοπτική σειρά 20 επεισοδίων και μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ.

Μέσα από τον «Σπετσέρη» δίνει πολλές πληροφορίες για την Κύπρο της εποχής εκείνης και ιδιαίτερα για τη Λεμεσό. Για τα ήθη και έθιμα της καθημερινής ζωής, που μέσα από το μόχθο της, ανατέλλει μια αγνότητα χαμένη σήμερα. Και τι δε δίνει μέσα από αυτή τη βιογραφία, τη στηριγμένη στην τόσο γλαφυρή πέννα του με τις τρισδιάστατες εικόνες. Πολιτική, ιστορία και προπαντός, ποίηση. Ποίηση που πρωτίστως θα δώσει στην κυπριακή νεολαία, τη γνώση μιας ισχυρής και προικισμένης με το θείο δώρο της ποίησης της αγνής, αμόλυντης ποίησης, μιας προσωπικότητας, όπως ήταν αυτή του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Είναι ένα βιβλίο με το οποίο φωτίζονται άμεσες πτυχές της ζωής και του έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη και παράλληλα παρουσιάζεται στα μάτια του αναγνώστη μια εποχή και μια κοινωνία. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληθώρα των «εκ πρώτης ακοής» περιστατικών και επεισοδίων της καθημερινής ζωής του εθνικού μας ποιητή. Είναι ένα σεριάνισμα στην εποχή, στον κόσμο και στη ζωή του.

Ο Θωμάς Μιχαηλίδης είναι από το Μάρτη του 2010, πρόεδρος του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Λεμεσού.

Η Τροοδία Αντωνιάδου είναι Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού του ΔΗ.ΚΟ και Σχολική Έφορος Δήμου Λεμεσού


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media