Βάσος Αργυρίδης

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960 και σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση στο Κρατικό Κονσεμβατόριο της Μόσχας. Από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του τόπου με πολλά συμφωνικά και άλλα έργα στο ενεργητικό του.

Έγραψε τη μουσική σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως του Αντρέα Πάντζη «Σφαγή του κόκορα» και «Το τάμα», του Άντη Ροδίτη «Πατρίδα, στον αιθέρα και τη θάλασσα μόνη», η οποία απέσπασε το χρυσό βραβείο στο παγκόσμιο φεστιβάλ ταινιών στο Χιούστον του Τέξας, «Μαγική Κύπρος» και πολλές άλλες. Το Σεπτέμβρη του 1993 κέρδισε το βραβείο καλύτερης μουσικής στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Δράμας, για τη μουσική του στην ταινία «Την ώρα που κόπηκε ο καιρός».

Δική του είναι η μουσική και σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις που ανεβάστηκαν στην Κύπρο και στο εξωτερικό ενώ αρκετά ντοκιμαντέρ έχουν επενδυθεί μουσικά από δικές του δημιουργίες. Παράλληλα μελοποίησε κύκλους τραγουδιών σπουδαίων ποιητών με Κύπριους και Ελλαδίτες ερμηνευτές.

Τον Μάιο του 1986 η κρατική ορχήστρα Μόσχας παρουσίασε το έργο του «Κυπριακές Εικόνες». Το 1990 του ανατέθηκε από το Pfalztheater Γερμανίας η σύνθεση της όπερας «Μανώλη». Το καλοκαίρι του 2002 δημιούργησε τη μουσική παράσταση «Φάος Αγνό».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media