Ανδρέας Παστελλάς

Γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο το 1932. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Από τους σημαντικότερους Κύπριους ποιητές και μελετητές της κυπριακής και νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Κύπρου και αφυπηρέτησε ως Λυκειάρχης Μέσης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα με την εκπαιδευτική του ιδιότητα επιδόθηκε και στη λογοτεχνική συγγραφή όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην ποίηση. Πρωτοδημοσίευσε κείμενα του στο περιοδικό Κυπριακά Γράμματα.

Μέλος της εκδοτικής ομάδας των περιοδικών Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης και Κυπριακά Χρονικά. Το ποιητικό του έργο ανθολογήθηκε από τους Ν. Ορφανίση και Σ. Παύλου (1995). Το 1971 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης .

Μερικά από τα έργα του Χώρος διασποράς (1970), Μεταθανατίως αποσχηματισθείς (1995), Τα καθ’ οδόν (Φιλολογικά και κριτικά κείμενα – 2002), Σχήματα αντιθετικών δομών στην ποίηση και την ποιητική του Κωστή Παλαμά (2002), Γκρίζο έως βαθύχρωμο σκούρο (Μικρές τομές και ανιχνεύσεις σε μεγάλα θέματα της καθημερινής ζωής – 2003), 12 κείμενα για τον Κώστα Μόντη (Συλλογικό έργο με τον Γιώργο Κεχαγιόγλου κ.ά).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media