Γιάννης Οικονομίδης

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1967 και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Είναι επίσης συγγραφέας και ειδικότερα στον τομέα της ποίησης.

Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους Σταδιακή βελτίωση του καιρού (1992), Μόνο μυρίζοντας γιασεμί (1994) και Η ζωή που θα ‘θελες (1995), καθώς και τις μεγάλου μήκους Σπιρτόκουτο (2002) και Η ψυχή στο στόμα (2006).

Η ταινία Σπιρτόκουτο διακρίθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) στο 44ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία του Η Ψυχή στο στόμα (2006), είχε επίσημη συμμετοχή στην εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την Π.Ε.Κ.Κ.

Μετά το Σπιρτόκουτο που εξέθετε καθαρά μια ενδοοικογενειακή βία λεκτικής κυρίως μορφής, η Ψυχή στο στόμα έδωσε ξανά έμφαση στην ωμή βία, λεκτική, ψυχολογική, ακόμα και φυσική.

Τελευταία ταινία μεγάλου μήκους του Γιάννη Οικονομίδη είναι ο Μαχαιροβγάλτης. Χάρη σε αυτήν την ταινία ο Γιάννης Οικονομίδης κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2011, καθώς και το βραβείο Σεναρίου. Η ταινία απέσπασε συνολικά 7 βραβεία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media