Χριστάκης Σαββίδης

savvidis-xristosΒετεράνος δημοσιογράφος-χρονογράφος, αθλητικός και κοινωνικός παράγοντας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1919 και συνεχίζει να γράφει και να δημοσιεύει άρθρα και μελέτες ιδιαίτερα για θέματα λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Με την αποφοίτηση του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού, ανέλαβε το 1937 υπηρεσία στο δημοσιογραφικό γραφείο «Μίνως Περδίος - Πλουτής Σέρβας» και το 1942 ανταποκριτής στη Λεμεσό της εφημερίδας «Νέος Κυπριακός Φύλακας». Τις τελευταίες δεκαετίες επικεντρώθηκε στη μελέτη και τη συγγραφή γύρω από τα έθιμα του λαού μας και ειδικότερα της Λεμεσού.

Πήρε μέρος στα Οκτωβριανά του 1931και στον απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 ενώ πρόσφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του με διάφορους άλλους τρόπους, στην πατρίδα, την Εκκλησία, τον αθλητισμό, τον συνδικαλισμό και την πολιτιστική κίνηση της Λεμεσού. Γι’ αυτή του την προσφορά τιμήθηκε ποικιλότροπα από τον ΓΣΟ, τον ΣΕΓΑΣ και άλλους φορείς του Αθλητισμού, από κοινωνικές, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις και από την Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Συνέγραψε και εξέδωσε τα βιβλία «Περιδιαβάζοντας τη Λεμεσό» (1991), «Ιστορικό Καθεδρικού Ναού Αγίας Νάπας και Ανδρονίκου και Αθανασίας» (1992), «Επετηρίδα 100 χρόνων Καθεδρικού Ναού Αγίας Νάπας 1896-1996» και «Η Λεμεσός του χθες και του σήμερα» (1999). Ο ίδιος ίδρυσε Μουσείο-Αρχείο με πλούσιο φωτογραφικό και άλλο σημαντικό υλικό για τη Λεμεσό.
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media