Πίτσα Γαλάζη (Πίτσα Μόρτη-Σωτηρίου)

Από τις σημαντικότερες ποιητικές παρουσίες στην Κύπρο. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Σχολή, όπου παρακολούθησε επίσης μαθήματα Δικαίου και Δημοσίων Σχέσεων. Συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Εργάστηκε στο Ρ.Ι.Κ σε προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου και αργότερα ως δημοσιογράφος. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά σε διάφορα φιλολογικά και λογοτεχνικά θέματα.

Μετείχε σε πολλές πολιτιστικές οργανώσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα και έδωσε πλούσιο και σημαντικό ποιητικό έργο το οποίος βεβαίως δεν μπορεί να περιληφθεί στην ολότητα του μέσα από αυτή τη στήλη.

Ενδεικτικό μέρος του ποιητικού της έργου αποτελούν οι συλλογές: «Στιγμές εφηβείας», «Στα περιθώρια των καιρών», «Άσπρη Πολιτεία», «Δέντρα και Θάλασσα», «Ψηφιδωτό», «Η αδελφή του Μεγαλέξανδρου», «Υπνοπαιδεία», «Σηματωροί», «Ο ωραίος Αρτούρος», «Ο Αρτούρ Ρεμπώ στην Νήσο Κύπρο», «Τα πουλιά του Ευστολίου και ο Έγκλειστος», «Τα έψιλον της Ελένης».

Η ποίηση της Πίτσας Γαλάζη χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, ενώ νοηματικά υπερασπίζεται την ελληνική, εθνική μας ταυτότητα. Στα 1984 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για την ποιητική συλλογή της «Σηματωροί», το οποίο όμως δεν αποδέχθηκε. Επίσης, Κρατικό βραβείο πήρε και η συλλογή της «Δέντρα και Θάλασσα».

Το έργο της όμως αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε και εκτός Κύπρου. Μεταξύ των βραβείων που πήρε η ποιήτρια, σημαντικότερο θεωρείται το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή της «Τα πουλιά του Ευστόλου και ο Έγκλειστος», 1977. Επίσης, τιμήθηκε με το ποιητικό βραβείο της Magna Graecciae, για την ελληνόφωνη ποίηση της Ιταλίας.

Το 2005 εξέδωσε και τη μελέτη «Οδός Αιμιλίου Χουρμουζίου», όπου εν είδει βιογραφικού δοκιμίου παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του πολύ σημαντικού Κυπρίου λόγιου.

Η Τροοδία Αντωνιάδου είναι Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού του ΔΗ.ΚΟ και Σχολική Έφορος Δήμου Λεμεσού


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media