Αθανάσης Αθανασίου

Γεννήθηκε στη Μέσα Γειτονιά. Φοίτησε στο στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και σπούδασε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής στη Δημοτική Εκπαίδευση (είχα την τύχη να είναι δάσκαλός μου στην Δ’ Αστική Σχολή Λεμεσού).

Το 1963, με υποτροφία της Κοινοπολιτείας, εκπαιδεύτηκε στο Shereditch College της Αγγλίας, πήρε δίπλωμα Ξυλουργικής-Μεταλλοτεχνίας και μεταπήδησε στην Τεχνική Εκπαίδευση, ως καθηγητής και Βοηθός Διευθυντής.

Από το 1965 μέχρι το 1985, μαζί με συναδέλφους του, αγωνίστηκε για τη λύση συνδικαλιστικών προβλημάτων, ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ο.Λ.Τ.Ε.Κ και στη συνέχεια ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Γραφείου Λεμεσού. Εκπροσώπησε την Ο.Λ.Τ.Ε.Κ σε διάφορα διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Έγραψε δυο βιβλία πάνω στην ειδικότητά του «Η Τεχνολογία του ξύλου» και «Τα πρώτα βήματα στη Μεταλλοτεχνία». Παράλληλα ασχολείται και με τη λαογραφία. Σχετικές μελέτες του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά ή μεταδόθηκαν από το Ρ.Ι.Κ. Έγραψε επίσης το βιβλίο «Η Μέσα Γειτονιά» με σημαντικές μαρυρίες, προσωπικά βιώματα και άλλα στοιχεία για την ιστορία, τη λαογραφία την κοινωνική δράση και εξέλιξη του άλλοτε χωριού και σήμερα μεγάλου δήμου. Εκφράζει έντονη ανησυχία που η απλοϊκή ζωή του τόπου, αντικαθίσταται από τον αστικό τρόπο ζωής, που η ξεγνοιασιά των συγχωριανών του και γενικά των Κυπρίων παραχωρεί τη θέση της στις ανησυχίες και το άγχος της σύγχρονης ζωής. Λυπάται που τα τραγούδια, οι χοροί, τα παιγνίδια, οι γιορτές και γενικά τα ήθη και τα έθιμα μας αρχίζουν να ξεχνιούνται. Μια τέτοια έκδοση σου προκαλεί συγκίνηση, αφού ο συγγραφέας σε γυρίζει πίσω, σε φιλοξενεί με παραδοσιακά εδέσματα (καττιμέρι, «σουππούδκια», «μιλλόπιττα», «τσιερσιελλούδκια» και «τριν»), στις πλακόστρωτες αυλές των σπιτιών του χωριού του…

Περιγράφοντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις των κατοίκων της Μέσα Γειτονιάς, αναφέρεται ουσιαστικά στην κυπριακή παράδοση, τονίζοντας το δυναμικό στοιχείο της, με την αναφορά του στη διαχρονική εξέλιξη του τόπου μας. Δίνει το μήνυμα, ότι η παράδοση είναι κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές, προσαρμοσμένη στις νέες κοινωνικές συνθήκες, αλλά διατηρώντας ακέραια τα εθνικά και θρησκευτικά της στοιχεία.

Η Τροοδία Αντωνιάδου είναι Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού του ΔΗ.ΚΟ και Σχολική Έφορος Δήμου Λεμεσού


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media