Περί αποδοχής της κάνναβηςΜε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το Κίνημα Οικολόγων, ζητώντας εξέταση του ενδεχομένου ελεγχόμενης καλλιέργειας κάνναβης για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς, δίνεται η ευκαιρία στο κράτος να πρωτοπορήσει στη διαχείριση ενός επίκαιρου ανά το παγκόσμιο και γρήγορα εξελισσόμενου θέματος.

Συμβαδίζοντας με τη σταδιακή αλλαγή στην αντίληψη που έχει η κοινωνία για την κάνναβη, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρησιμότητά της στους τομείς της υγείας και της βιομηχανίας, δίνεται η ευκαιρία να μελετηθεί και να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία που αφορά τη χρήση μιας ουσίας, η οποία γίνεται αποδεκτή από τα νομικά συστήματα όλο και περισσότερων χωρών.

Επιπλέον, η αποποινικοποίηση (όχι κατ’ ανάγκη νομιμοποίηση) σε πολλές χώρες, για κατοχή και χρήση της κάνναβης για σκοπούς ψυχαγωγίας, έχει διαμορφώσει ένα είδος «ανοχής της χρήσης» του εν λόγω χόρτου, όπου διακινείται και αναλώνεται μέσα σε προκαθορισμένα, οργανωμένα πλαίσια.

Στον ιατρικό τομέα, συστατικά της κάνναβης χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως μέθοδος βοτανικής θεραπείας, της οποίας η ιστορία και επίδραση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη κυβερνήσεων και επιστημόνων, αφού ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως συστατικά του φυτού έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να καταπολεμούν ασθένειες και συμπτώματα ασθενειών. 

Νόμιμη σε πολλές χώρες

Στοιχεία των μελετών υποστηρίζουν πως ωφελεί στην καταπολέμηση ζαλάδας κατά τη χημειοθεραπεία καρκινοπαθών και της ανορεξίας σε ασθενείς με τη νόσο HIV, ενώ απαλύνει πόνους που σχετίζονται με την κατά πλάκας σκλήρυνση. Πληθώρα άρθρων, βασιζομένων σε μελέτες και αναλύσεις πάνω στο θέμα αυτό, διατίθενται στο διαδίκτυο και σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των χωρών που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση συστατικών του φυτού της κάνναβης είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, ο Καναδάς και 16 πολιτείες των Η.Π.Α.

Παράλληλα, έχει αναγνωριστεί η χρησιμότητα της κάνναβης στον χώρο της βιομηχανίας. Ίνες του φυτού μπορούν να τύχουν επεξεργασίας για την παραγωγή χαρτιού, μπογιάς, ρουχισμού, καλλυντικών και υφασμάτων. Γίνεται αποτελεσματικό υποκατάστατο, οικονομικά και οικολογικά, για πολλά αγαθά που σήμερα παράγονται εις βάρος του περιβάλλοντος, αφού απαιτεί λιγότερη ποσότητα ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής και δεν χρησιμοποιεί τοξικά υλικά κατά την επεξεργασία. Προσφέρει επίσης οφέλη για την ανακύκλωση του τελικού προϊόντος, στην αντοχή του στον χρόνο, στο πιο ελαφρύ του βάρος και στη δύναμη της σύνθεσής του. Η συμπερίληψη, όμως, της κάνναβης στην κατηγορία των «σκληρών ναρκωτικών», δεν επιτρέπουν την επεξεργασία της σε εργοστάσια.

Διευκολύνεται το έργο της Αστυνομίας

Πέραν της ιατρικής και βιομηχανικής χρήσης της κάνναβης, υπάρχει και η σταδιακή αλλαγή στη νοοτροπία της χρήσης της για σκοπούς ψυχαγωγίας. Σε χώρες όπου έχουν διεξαχθεί δημοψηφίσματα για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να γίνει πιο ελαστική προς τη χρήση της κάνναβης, τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλη αύξηση στις θετικές ψήφους, καταδεικνύοντας πως σημαντικός αριθμός πολιτών δεν ασπάζεται την ανάγκη εξάρθρωσής της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 14 πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή της κάνναβης, ενώ στην Ουάσιγκτον και το Κολοράντο έχει γίνει νόμιμη η κατοχή ορισμένης ποσότητας, όπως και η πώληση και καλλιέργειά της από άτομα άνω των 21 που εξασφαλίζουν την απαραίτητη άδεια.

Η Ολλανδία είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης η οποία έδειξε ευρεία ανοχή στη χρήση κάνναβης, στα πλαίσια της ψυχαγωγίας. Αυτό βοήθησε να έρθει στην επιφάνεια ένα άλλοτε σκοτεινό φαινόμενο του υποκόσμου, με ελεγχόμενους και οργανωμένους χώρους νόμιμης πώλησης και κατανάλωσης, διευκολύνοντας την εργασία της αστυνομίας στην καταπολέμηση λαθραίων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.

Πράγματι, ένας σημαντικός λόγος αποποινικοποίησης της κάνναβης στο εξωτερικό, είναι το γεγονός πως τα όργανα προστασίας των πόλεων που αφιερώνονται για καταπολέμηση της κατοχής της σε μικροποσότητες, αναλώνουν χρόνο και δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιο σημαντικές επιχειρήσεις. Τέλος, η φορολόγηση του προϊόντος για νόμιμη κατανάλωση επιφέρει έσοδα στο κράτος και η ασφαλής προμήθεια ελεγμένων φυτών αποτρέπει την πώληση σε μαύρες αγορές, όπου διατίθενται κρυφά για παράνομο χρήμα, συνάθροιση εγκληματιών και ανεξέλεγκτη ποιότητα του προϊόντος.

*Άριστος Μαλαός, Μέλος Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών


Αναζήτηση