Ψηφίζω ένα υπεύθυνο ΔΗΚΟΒ' Μέρος
Την ιδιότητα αυτή του κόμματος εξουσίας, οφείλουμε να την κατανοήσουμε με βάση τις αυξημένες απαιτήσεις του κόσμου που θέλει από τα κόμματα να λύνουν προβλήματα, όχι απλώς να κυβερνούν ή να έχουν την ικανότητα να μοιράζονται την εξουσία.

Χρειαζόμαστε ένα μετριοπαθή στοιχειοθετημένο πολιτικό λόγο χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες να δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα και σπάζει παγιωμένες αντιλήψεις και συμφέροντα που μας οδήγησαν σε αυτή την τραγική παρακμή. Ο πολιτικός λόγος της άρνησης και οι δογματισμοί δεν ταιριάζουν σε ένα Κόμμα που απηχεί το κοινωνικό κέντρο.

Η προσωπική μου απαίτηση από τους υποψηφίους προέδρους θα ήταν να δώσουν όλο το βάρος τους στην παράθεση τεκμηριωμένων θέσεων πάνω στα σύγχρονα προβλήματα και να γίνουν «ηγέτες του συγκεκριμένου». Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για αοριστολογίες και δόγματα. Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα που πιστεύω ότι απηχούν πολύ κόσμο:

Στο Κυπριακό χρειάζεται να είμαστε διεκδικητικά ρεαλιστές. Στην  εξωτερική μας πολιτική και σχέσεις να έχουμε αυτοπεποίθηση αλλά να γνωρίζουμε το μέτρο των δυνάμεων μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε Ευρώπη. Να απαιτήσουμε επιτέλους την ενεργό ανάμιξη της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού. Να πάψουμε να παίζουμε «κρυφτούλι» με την Τουρκία και να διατυμπανίζουμε το «πάλι με χρόνια και καιρούς…». Να τολμήσουμε την αίτηση μας στο ΝΑΤΟ. 

Στα θέματα οικονομίας να γίνουμε ξεκάθαροι και απαλλαγμένοι από επιμέρους συμφέροντα. Ναι στην εξυγίανση των τραπεζών και την αυστηρή εποπτεία τους – ευτυχώς από την Ευρώπη. Να γίνουμε αποφασιστικοί στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, ώστε να λειτουργήσει υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Να βοηθήσουμε σε ένα λογικό ξεκαθάρισμα των δανείων για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας να κρατήσουν τις περιουσίες τους. Εμείς πρώτοι πρέπει να απαιτούμε την αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας. Να δώσουμε πειστικές και βιώσιμες απαντήσεις για τους Ημικρατικούς: ποιοι και πως θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας, πού, αν πρέπει, να μπει ο ιδιωτικός τομέας και πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στην τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε ριζική αναδιοργάνωση και μετάβαση σε δευτεροβάθμια εξουσία, πιο συνεκτική, πιο αποτελεσματική τοπική «κυβέρνηση». Στην παιδεία να κλείσει επιτέλους η λίστα των αδιορίστων και στην υγεία να τεθεί σε εφαρμογή το ΓεΣΥ. Στην Εθνική Φρουρά είναι χρέος μας προς τη νέα γενιά η μείωση της μακράς αντιπαραγωγικής θητείας.

Είμαστε πολιτική δύναμη με παρελθόν που έδωσε πολλά σε αυτό τον τόπο αλλά ταυτόχρονα είμαστε και όλοι κάτω από αμφισβήτηση. Σήμερα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη με 4 σημαντικά Υπουργεία με αυξημένες ευθύνες από την πίεση της οικονομικής κρίσης. Ειναι στο χέρι μας να αποδείξουμε στην κοινωνία οτι δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία ή πώς θα στηθούμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πότε μέσα, πότε έξω και ρίχνοντας πέτρες εκ τους ασφαλούς.

Μας ενδιαφέρει να συμβάλουμε στην κυβέρνηση για να προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Με υπευθυνότητα και συνέπεια, θέλουμε πάνω σε αυτή την προσπάθεια να αξιολογηθούμε από τους πολίτες.

*Γιάννης Αρμεύτης Μέλος ΚΕ ΔΗΚΟ Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας στο Δήμο Λεμεσού


Αναζήτηση