Εις μνήμη του Κυριάκου ΧρήστουΈφυγε αθόρυβα στις 13/11/2013 ο βετεράνος σύντροφος και στέλεχος του ΑΚΕΛ Κυριάκος Χρήστου. Ο σ. Κυριάκος Χρήστου είχε την καταγωγή του από την Κισσόνεργα αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη Λεμεσό αφού εκεί τον έταξε το Κόμμα να υπηρετήσει.

Δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΚ και αργότερα τις γραμμές του ΑΚΕΛ και με την πλούσια, αγωνιστική και ανιδιοτελή δράση του κέρδισε μια ψηλή θέση στη συνείδηση όχι μόνον των συντρόφων και φίλων του, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Ο Κυριάκος ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, ευγενικός, ήσυχος, με γλυκύτητα στο λόγο μα πάνω απ’ όλα ήταν εργατικός, ανιδιοτελής, τολμηρός, δυναμικός και διαλεκτικός. Ήταν ηγετική φυσιογνωμία που με τη πίστη και το πάθος του για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, δεν σκεφτόταν τον εαυτό του αλλά με αυταπάρνηση εργαζόταν για τη διάδοση των παναθρώπινων αυτών ιδανικών.

Με το παράδειγμα του, πρώτος στον καταμερισμό εργασίας, κατάφερε να έχει δίπλα του μια ομάδα άξιων συνεργατών με τους οποίους όργωναν στην κυριολεξία ολόκληρη την επαρχία της Λεμεσού. Στην πόλη, στα χωριά, παντού. Ερχόταν σε επαφή με τον κόσμο, άκουε τα προβλήματα του και προσπαθούσε να τα λύσει στο μέτρο που λύνονταν. Από το πόστο του Επαρχιακού Γραμματέα μέχρι και το πόστο του Βουλευτή, έγινε γνωστός σε κομματικούς και μη. Η προθυμία του και ο καλός του λόγος, οι συμβουλές του και η καθοδήγηση του, συντρόφευαν όλα τα μέλη του Κόμματος.

Ο Κυριάκος ενέπνεε ένα σεβασμό ανάμεσα στους συνεργάτες του αλλά και στα μέλη του Κόμματος και κανείς δεν μπορούσε να του αρνηθεί καμιά δουλειά ή ευθύνη που ως επικεφαλής του ανέθετε. Επί των ημερών της καθοδήγησης του, το Κόμμα είχε μόνο ανοδική πορεία. Αυτό το σεβασμό τον κέρδισε με την ακούραστη δουλειά του και το καθημερινό του παράδειγμα κι αυτό το σεβασμό τον πήρε μαζί του.

Μετά την αφυπηρέτηση του συνέχισε να δραστηριοποιείται στο Κόμμα και να ενημερώνεται καθημερινά για τα τεκταινόμενα. Συχνά επισκεπτόταν τα γραφεία του Κόμματος για να ενημερωθεί από τον Επαρχιακό Γραμματέα αλλά και μαζί με όλους τους συναδέλφους συζητούσαν και αντάλλασσαν απόψεις. Με την πείρα και την σοφία του ήταν πάντα ο δάσκαλος και καθοδηγητής μας μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα τελευταία γεγονότα τον ανησυχούσαν και συγχρόνως τον στενοχωρούσαν φοβερά. Η συμβουλή του ήταν πάντα μια: «Προσέξετε το Κόμμα, κάμνετε επαφή με τον κόσμο, εξηγείστε στον κόσμο και βοηθείστε τον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που του επισώρευσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Για τον σ. Κυριάκο Χρήστου θα μπορούσα να μιλώ με τις ώρες. Για μένα προσωπικά ήταν κομματικός πατέρας, ήταν ο άνθρωπος που με γαλούχησε στα ιδανικά της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Ένα του υπόσχομαι: Συνεχιστές του δρόμου που χάραξε μαζί με τους πρωτοπόρους συντρόφους, θα έχει πολλούς!

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας σύντροφε Κυριάκο Χρήστου κι’ ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε!

*Πέρσα Παπαϊωάννου Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ Λεμεσού Συνεργάτιδα για πολλά χρόνια του Κυριάκου Χρίστου


Αναζήτηση