Εκλογικές επιλογές για ευλογία ή κατάραΈνας Δήμος είναι ευλογημένος όταν, για παράδειγμα, την αμμουδερή του ακτογραμμή διαβρέχει γάργαρη θάλασσα, διαπερνάται από εύφορη κοιλάδα και αντίστοιχο ποτάμι, περισσότερο δε όταν αυτό ενώνει υδάτινο ταμιευτήρα με θάλασσα κ.λπ.

Ακόμη περισσότερο, όταν διαθέτει βιομηχανική ζώνη, τουριστική ή άλλη υποδομή, ευρύ δημόσιο τομέα, δασύλλιο παραθαλάσσιο και ημιορεινό, εγγύτητα στην πόλη και λοιπές άλλες φυσικές ευλογίες. Όλες Θεόσταλτες. Σε υπερθετικό βαθμό ευλογημένος είναι Δήμος, συνεπεία και οι δημότες, όταν συντρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

* Έχει έντιμους άρχοντες, από το ανώτατο μέχρι το κατώτατο αξίωμα.

* Ως Σώμα, νοιάζεται πρωτίστως για την ευημερία, ευμάρεια και πρόοδο του Δήμου, των δημοτών, καθώς και των επιχειρηματιών και εργαζομένων στην περιοχή.

Επίσης,

* Προβάλλουν ακούραστα τα προβλήματα του Δήμου επιδιώκοντας την επίλυσή τους.

* Δεν εξαργυρώνουν προσωπικά οφέλη από την όποια επίλυση.

* Δεν επιζητούν ή εξαναγκάζουν σε ανταλλάγματα.

* Διαχειρίζονται το ταμείο του Δήμου με διαφάνεια και χωρίς διαπλοκή (π.χ. δεν χρεώνουν στον Δήμο προσωπικά έξοδα όπως αγορά οικιακού εξοπλισμού, επιδιορθώσεις στην οικία τους ή έξοδα μελών της οικογενείάς τους).

* Είναι υπέρμαχοι της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και ως τέτοιοι βρίσκουν τρόπους να την ασκούν.

* Δεν προβαίνουν σε δόλια ιδιοποίηση οικονομικών αγαθών (π.χ. ρεύματος).

* Δεν εκμεταλλεύονται δημόσιο πλούτο ή συμφωνίες (π.χ. παροχή καυσίμων για προσωπικό όφελος).

* Τηρούν και προστατεύουν υποδειγματικά τους νόμους.

* Επιδεικνύουν κατανόηση, συμπόνια και φέρονται ισότιμα προς όλους.

* Δεν καταφεύγουν σε ιδιωτικές αδιαφανείς συμφωνίες για θέματα του δημοσίου.

Τυχόν αντίθετες με τα πιο πάνω δραστηριότητες είναι καταδικαστέες και θα πρέπει να καταγγέλλονται.

Ο τετραψήφιος αριθμός 1499 έχει οριστεί για «Κατάθεση Εμπιστευτικών Πληροφοριών», όπως καταγγελία περιπτώσεων διαφθοράς ή κακοδιοίκησης στο ευρύτερο Δημόσιο. Απομένουν, να εξοικειωθούμε μαζί του και να τον εμπιστευτούμε όπως και νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει προστασία καταγγελλόντων και ερευνών προς όφελος του Δημοσίου. Γιατί πέρα από τις Θεόσταλτες ευλογίες, ένας Δήμος καθίσταται υπόδειγμα και υπερευλογημένος, μαζί και οι δημότες του, όταν οι τελευταίοι πετυχαίνουν με την ψήφο και τις επιλογές τους την ευτυχή συγκυρία όλων των πιο πάνω.

Ας έχουμε λοιπόν πάντα κατά νουν τις δύο επιλογές μας, να καταστήσουμε δηλαδή εμάς και τον τόπο μας ευλογημένους ή έρμαιο μιας καταραμένης κακοδιαχείρισης όταν καλούμαστε στην κάλπη. Και με αυτό το κριτήριο, να προσερχόμαστε σε κάθε εκλογική ψηφοφορία.

*Πέπη Ορφανίδου Ναυπηγός - Ωκεανομηχανολόγος Δημοτική Σύμβουλος Γερμασόγειας Πρόεδρος Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΟΓΕΕ) Λεμεσού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση