Ο διασυρμός του Κράτους σε πρώτη μετάδοση με τους πολίτες θεατέςΈχουν δει πολλά τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια. Τα έχουμε συνηθίσει σχεδόν όλα. Ελάχιστα πράγματα πια μας ξαφνιάζουν και ακόμα πιο λίγα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν ο γιαλός είναι στραβός. Σχεδόν τίποτα δεν θα μας κάνει να κοκκινίσουμε από ντροπή που είμαστε πολίτες αυτού του κράτους. Και αυτό «σχεδόν τίποτα» το ζήσαμε πριν λίγες μέρες.

Οι εικόνες από την κατάσχεση του οχήματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για μια απαλλοτρίωση που δεν έγινε, για ένα σχολείο που δεν κτίστηκε, για κάμποσα εκατομμύρια που δεν πληρώθηκαν, ήταν εικόνες απόλυτου εξευτελισμού. Ο διασυρμός του Κράτους σε πρώτη μετάδοση με τους πολίτες θεατές.

Ολόκληρο κράτους με μηχανισμούς, υπηρεσίες, διευθυντάδες και Υπουργούς δύο Κυβερνήσεων τα έκανε μαντάρα. Απέτυχε. Απέτυχε παταγωδώς να κάνει τα στοιχειώδη και να προστατεύσει το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα. Και όταν το Κράτος αποτυγχάνει στα αυτονόητα, τι να περιμένει μετά ο απλός πολίτης; (Είναι βέβαια να απορεί κανείς γιατί όταν πρόκειται για κρατική περιουσία τα εντάλματα εκτελούνται στο πι και φι, ενώ όταν πρόκειται για μεγαλόσχημους φοροφυγάδες τα εντάλματα καταγράφονται στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας…)

Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο κινεί υποψίες. Γιατί ένα κτήμα απαλλοτριώθηκε δύο φορές; Γιατί φούσκωσε τόσο πολύ η τιμή της απαλλοτρίωσης; Ποιοι έλαβαν την απόφαση να κτιστεί ένα σχολείο σε μια περιοχή που δεν χρειάζεται σχολείο; 

Όσο καλοπροαίρετα και να το εξετάσει κανείς, είναι φανερό ότι υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχουν, τουλάχιστον, διοικητικές και πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν ευθύνες για την έλλειψη προγραμματισμού, για το τσαπατσούλικο σχεδιασμό, για τα χουβαρνταλίκια των αρμοδίων στις πλάτες του κοσμάκη.

Για να έχουν νόημα όμως οι ευθύνες πρέπει και να αποδίδονται. Και διοικητικά και πολιτικά. Η Συμμαχία Πολιτών εδώ και πολλούς μήνες κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση για νομοθετική ρύθμιση «όσων προσώπων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν δημόσια εξουσία». Να έχουν δηλαδή άμεση ευθύνη όσοι με τις αποφάσεις τους, τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους μας επηρεάζουν όλους εμάς. Επηρεάζουν τον κοσμάκη που πληρώνει χίλιες-δύο φορολογίες και καλείται τώρα να πληρώσει και το φέσι για απαλλοτριώσεις που έγιναν στο κουτουρού.

*Κυριάκος Ιεζεκιήλ Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, Μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου Συμμαχίας Πολιτών Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση