Μια πρόταση... όλα τα λεφτά!Η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα προβληματικά δάνεια και πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων και ισορροπημένων μέτρων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος αφού σε περίπτωση δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης δανείων, της οποίας η χρηματοδότηση θα προέλθει από επενδυτικά ταμεία, τότε τα δάνεια πιθανώς να μεταφερθούν σε πολύ χαμηλές αξίες. Αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει με μαθηματική ακρίβεια επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλεστεί ο φορολογούμενος να καλύψει.

Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο η ΕΔΕΚ πρότεινε τη μετατροπή μέρους του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και μεταφορά του στην Εταιρεία Διαχείρισης Δανείων, ως χρηματοδότηση.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η χρηματοδότηση αυτής της εταιρείας, αποσυμφορείται η τράπεζα από τον ΕLA και μέρος των προβληματικών δανείων, ενώ ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας θα δώσει τη δυνατότητα της βέλτιστης δυνατότητας αξιοποίησης των ακινήτων και όχι της καταναγκαστικής πώλησης σε τιμές που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την αγορά στον κατασκευαστικό τομέα.

Η παροχή ρευστότητας και η αποσυμφόρηση από τον ELA θα δώσουν τη δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν στην παροχή δανείων και στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να θεωρητικολογεί με ωραία συνθήματα και ανύπαρκτες δεσμεύσεις, ας εγείρει άμεσα τα θέματα αυτά στην Τρόικα.

Σύντομα θα αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι η ώρα και το περιβάλλον για να αναδειχθούν τα θέματα μετατροπής του ELA και η παροχή επιπλέον ρευστότητας στις τράπεζές μας, εφόσον η παροχή μακροχρόνιου δανεισμού έγινε και στην Ιρλανδία ενώ παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και για την Ελλάδα.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν θέλει να σώσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια, θα πρέπει να διαχειριστεί προσωπικά το θέμα στις διάφορες επαφές του με ηγέτες των χωρών του Eurogroup και με την ίδια την Τρόικα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα αμέσως επόμενα χρόνια. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την προστασία της κύριας κατοικίας όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα πράγματα είναι απλά, ή η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και θα διεκδικήσει συγκεκριμένα μέτρα διάσωσης της οικονομίας μας ή θα κλαίμε και πάλι σύντομα επί ερειπίων και με «το πιστόλι στον κρόταφο».

*Ο Γιώργος Σταματίου είναι μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ.


Αναζήτηση