Το μούδιασμα του κόσμουΣτις εκλογές της Κυριακής 25 Μαϊου για να την ανάδειξη βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγράψαμε στην χώρα ρεκόρ αποχής Παρά τις επίμονες προσπάθειες των πολιτικών και άλλων φορέων να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, αυτοί προτίμησαν… καφεδάκι και παραλία.

Κάποιοι σχολίασαν αρνητικά αυτή τη στάση των πολιτών, θεωρώντας ότι αποδεικνύει αδιαφορία για τα τεκταινόμενα. Υποστηρίζοντας ότι με την ψήφο καθορίζεις τις εξελίξεις, δίνοντας δύναμη σε αυτούς που πιθανόν να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων έχουν μεταδώσει μια απογοήτευση στους ψηφοφόρους και ένα μούδιασμα που τους αποτρέπει να πάνε στις κάλπες. Αυτό δύσκολα το διαφοροποιεί μια εκστρατεία υπέρ της συμμετοχής. Υπάρχει και θυμός στον κόσμο. Θυμός για όλους αυτούς που πρόδωσαν την ψήφο τους.

Επικρατεί επίσης μια μιζέρια σε όλους τους τομείς, που δεν βρίσκεις από πουθενά μια αισιοδοξία για το μέλλον. Και τελικά από αυτή τη μιζέρια καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κρίση βαθύτερη, που δεν περιορίζεται στην τσέπη μας, αλλά και στη ψυχή μας. Που έχει μαυρίσει και δεν βλέπει πουθενά φως. Κάποιοι λένε ότι η κρίση ανέδειξε την φιλανθρωπία του κόσμου, που σπεύδει να συνεισφέρει στους εράνους, στα κοινωνικά παντοπωλεία και όπου γίνεται μια συλλογική προσπάθεια βοήθειας προς ασθενέστερα οικονομικές τάξεις. Φυσικά είναι εκτιμητέες όλες αυτές οι ενέργειες.

Ποτέ όμως δεν είναι λύση η φιλανθρωπία. Λύση στο πρόβλημα θα φέρει η εξεύρεση εργασίας και η αναδιοργάνωση της οικονομίας. Να κινηθεί ξανά το παζάρι, όπως λέμε χαρακτηριστικά. Έτσι κάπως λειτουργεί η συμμετοχή και η ψήφος.

Είναι η λύση στα προβλήματα του να ψηφίζει κάποιους, οι οποίοι δεν τον έπεισαν ότι πρέπει να το κάνει; Ο κόσμος με την αποχή απάντησε όχι. Ας τον ακούσουμε.

*Αλέξανδρος Σαουρής Δικηγόρος


Αναζήτηση