Τα μαθηματικά του Αβέρωφ ΝεοφύτουΑν ρωτήσεις δέκα μαθηματικούς «πόσα μας κάνουν δύο πλην ένα», θα πάρεις την ίδια απάντηση. Τη μονάδα. Τελεία. Αν κάνεις την ίδια ερώτηση σε δέκα πολιτικούς, θα πάρεις ως απάντηση μερικές σελίδες βαθυστόχαστων αναλύσεων, άπειρες λέξεις και εκατό διαφορετικούς αριθμούς πλην της μονάδας. Τα μαθηματικά στην πολιτική είναι όπως τους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών. Πολύπλοκα.

Γι’ αυτό και η εξίσωση «πόσοι πήγαν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές;» είναι κάτι σαν multiple choice. Τα μαθηματικά μάς λένε ότι από τους 606.916 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 266.891. Ποσοστό 43,97%. Περίπου οι τέσσερις στους δέκα. Οι έξι στους δέκα δεν πήγαν. Έστειλαν «μήνυμα». Και από τα μετρημένα κουκκιά το κυβερνητικό κόμμα έλαβε 97.732 ψήφους. Ποσοστό 16,1% στο σύνολο. Στο πραγματικό σύνολο. Αυτό το «16,1%» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ το θεωρεί ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική. «Η ψήφος στην κάλπη επιβεβαιώνει τη θέληση της κοινωνίας να στηρίξει την Κυβέρνηση στην πορεία της να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από καιρού να είχαμε κάνει». Αυτό μας είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας ταμείο για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Δεν μας είπε ότι ο πελάτης είχε δίκαιο μέχρι την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 και ώρα 6 το απόγευμα, και ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Αυτό ήταν γραμμένο στις υποσημειώσεις. Στα ψιλά γράμματα που λένε οι τραπεζίτες. Το «16,1%» ήταν κάτι σαν μπόνους για την Κυβέρνηση.

Και αφού η Κυβέρνηση πήρε το μήνυμα «από την κοινωνία», ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ το πήγε ένα βήμα παρακάτω. Ανέλαβε να το μεταφέρει. Έστειλε επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία αναφέρεται σε «μιαν από κοινού προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των πολιτικών διεργασιών και του πολιτικού λόγου». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου στην επιστολή του αναφέρει, «εξάλλου ενδεικτικά μια σειρά από φαινόμενα και συμπεριφορές τα οποία ενδεχομένως απογοητεύουν την κοινή γνώμη και απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική» και γι' αυτό «επιζητείται ο κοινός προβληματισμός και η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων».

Σε απλά… ελληνικά: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που πανηγυρίζει γιατί το 16,1% «επιβεβαιώνει τη θέληση της κοινωνίας να στηρίξει την Κυβέρνηση», προβληματίζεται για την «ποιότητα του πολιτικού λόγου». Τον ίδιο προβληματισμό έχουν και 340.025 πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Έτσι και αλλιώς, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές». Θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. Να «προβληματίζεται» για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, τις πρεσβείες στο εξωτερικό, τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, τον Επίτροπο στις Βρυξέλλες. Γενικώς, υπάρχει ένας «προβληματισμός». Για την «ποιότητα του πολιτικού λόγου»...

Υ.Γ.: Με μόλις 13 μήνες ζωής, αμέτρητα χιλιόμετρα, χιλιάδες επισκέψεις, άπειρες συναντήσεις, η Συμμαχία Πολιτών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 17.549 πολίτες. Χωρίς σεντ από κρατική χορηγία, χωρίς μισό ρουσφέτι και κόντρα στο κατεστημένο. Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι. 17.549 πολίτες μάς έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Τους ευχαριστούμε!

*Κυριάκος Ιεζεκιήλ Μέλος Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναζήτηση