Εκλογικό μέτρο 20% ή έχασαν το μέτροΓιατί το εκλογικό μέτρο να είναι 5% και όχι 4,9% ή 6,3%; Γιατί να μην το κάνουμε 10%; Γιατί όχι και 20%; Από τη στιγμή που ο καθένας λέει και προτείνει ό,τι του καπνίσει χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη και χωρίς κανένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα, τότε το μέτρο έχει χαθεί.

Αντί να συζητούμε για εμβάθυνση της δημοκρατίας και μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, για τη θεσμοθέτηση της αρχής του ανακλητού, για την οριζόντια ψηφοφορία και άλλα πολλά θέματα, που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες, το βαθύ κομματικό κατεστημένο μεθοδεύει μέτρα που ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία και δικαιολογημένα αυξάνουν την απαξίωση των πολιτών.

Είναι φανερές οι σκοπιμότητες γύρω από αυτήν τη συζήτηση για αύξηση του εκλογικού μέτρου. Ούτε την αποχή θέλουν να καταπολεμήσουν, ούτε τους θεσμούς θέλουν να υποστηρίξουν. Οι φωστήρες του κομματικού κατεστημένου ένα και μόνο στόχο θέλουν να εξυπηρετήσουν. Να διασφαλίσουν τις έδρες της επόμενης Βουλής. Από τώρα! Δεν τους ενδιαφέρει αν στις επόμενες εκλογές θα πάει να ψηφίσει το 20%, ούτε τους καίγεται καρφί αν η αύξηση του εκλογικού μέτρου είναι αντιδημοκρατική και θα αποκλείσει τη βούληση χιλιάδων πολιτών.

Ξέρουν, ασφαλώς, ότι στην Κύπρο υπάρχει διάκριση εξουσιών. Ξέρουν ότι δεν έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα που η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ξέρουν ότι έχουμε προεδρική δημοκρατία με εκτελεστική εξουσία, με νομοθετική εξουσία, με δικαστική εξουσία και μερικές φορές και με μια αόρατη «τέταρτη εξουσία», που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Αυτή είναι η δημοκρατία μας και αντί να δούμε πώς να την κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά, οι φωστήρες επιδιώκουν να την κάνουν πιο δύσκολη, πιο περίπλοκη και λιγότερο αντιπροσωπευτική.

Η μόνη, όμως, απάντηση στο φαινόμενο της αποχής και στην απαξίωση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος είναι η Δημοκρατία. Περισσότερη Δημοκρατία, καλύτερες διαδικασίες, μεγαλύτερη λογοδοσία των πολιτικών για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους και υιοθέτηση νέων σύγχρονων μεθόδων, που ανταποκρίνονται και στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ως Συμμαχία Πολιτών προτείναμε πρώτοι εδώ και πάνω από ένα χρόνο την εφαρμογή της αρχής του ανακλητού, ώστε κάθε πολιτειακός αξιωματούχος να κρίνεται διαρκώς από το εκλογικό σώμα και όχι κάθε πέντε χρόνια. Εξετάζουμε και προτείνουμε ένα σύστημα οριζόντιας ψηφοφορίας, που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της πλειοψηφίας των πολιτών. Προτείναμε και εφαρμόζουμε ήδη ως Κίνημα την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Λύσεις υπάρχουν. Και το αποδείξαμε. Δυστυχώς, όμως, ενώ η κοινωνία προχωρεί, εξελίσσεται και προοδεύει, οι φωστήρες του κατεστημένου ασχολούνται με τις τρίχες!

*Κυριάκος Ιεζεκιήλ Πρόεδρος Ε Ε Λευκωσίας και μέλος Πολιτικής Συγκλήτου Συμμαχίας Πολιτών Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση