Η παράδοση στον κατακτητή δεν έχει τέλος!Πολλές μικρές και μεγάλες πικρές ιστορίες καταγράφονται καθημερινώς στο βιβλίο επισκεπτών του ψευδοκράτους, στο οποίο ήδη έχουν καταχωρηθεί τα ονόματα χιλιάδων Ελλήνων Κυπρίων, που εδώ και δέκα χρόνια με το διαβατήριο στο χέρι δρασκελούν τα οδοφράγματα για να βρεθούν στα κατεχόμενα μέρη μας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες μού διηγήθηκε μιαν από αυτές ένας συγχωριανός μου, που επισκέφθηκε μαζί με μια ομάδα «προσκυνητών» δύο κατεχόμενες εκκλησίες μας.

Σε μια κανονική οργανωμένη εκδρομή με λεωφορείο, όπως ακριβώς διοργανώνονται οι εκδρομές στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία! Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε δύο από τις πιο ξακουστές εκκλησίες μας. Πρώτα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και ύστερα στον Απόστολο Ανδρέα της Καρπασίας. Τα όσα μου διηγήθηκε δεν είναι ασφαλώς πράγματα άγνωστα, ωστόσο, είναι μια καλή αφορμή να τα επαναφέρουμε στη μνήμη μας.

Στη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, οι επισκέπτες βρέθηκαν ενώπιον της πρώτης μεγάλης δυσάρεστης έκπληξης, όταν διαπίστωσαν πως η είσοδος στο Μοναστήρι του Ιδρυτού και Προστάτου της Αγιοτάτης Εκκλησίας μας, δεν είναι ελεύθερη! Κάποιοι λίγοι ενέδωσαν και πλήρωσαν το σχετικό αντίτιμο.

Η απόλυτη υποταγή των σκλάβων στους παράνομους αφέντες της κατεχόμενης γης τους! Για όλα πληρώνουν αδιαμαρτύρητα οι υπάκουοι σκλάβοι στις «υπηρεσίες» του ψευδοκράτους: για ασφάλιστρα οχημάτων, για άδεια εισόδου (visa), για επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, πληρώνουν ακόμα και για να εισέλθουν στις εκκλησίες μας…

Στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα τούς «προσκυνητές» περίμενε άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη. Συμπαθέστατα γαϊδουράκια βρίσκονται έξω ακριβώς από τον ναό, στον προαύλιο χώρο του οποίου έποικοι πραματευτάδες πωλούν στους κατακτημένους την πραμάτεια τους! Ευτελούς αξίας ως επί το πλείστον πράγματα, τα οποία ωστόσο πολλοί σπεύδουν χωρίς καμιά δυσκολία να αγοράσουν, δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτό εκείνους που αμφισβητούν τους λόγους που επικαλούνται για να βρεθούν στα κατεχόμενα… Ένας πραγματικός προσκυνητής δεν καταδέχεται ποτέ να ενισχύσει οικονομικά τους εισβολείς-κατακτητές της γης του ….

Κατά τα άλλα κάποιοι πανηγυρίζουν επιδεικτικά φθάνοντας στο σημείο να θεωρούν ως μεγάλη συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης τη λειτουργία, νύχτα Μ. Παρασκευής, πάντα για το θεαθήναι (το αντιλήφθηκε ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπός μας!) στην παρουσία αλλόθρησκων, ετερόδοξων και κυρίως άθεων, μιας μόνο από τις 500 και πλέον αλειτούργητες, συλημένες και δηωμένες, για 40 συναπτά έτη, κατεχόμενες εκκλησίες μας!!! Κάτω μάλιστα από το εκτυφλωτικό φως των προβολέων της παγκοσμιοποίησης! Την ίδια ώρα που μεγαλοπρεπείς Ναοί μας μετατράπηκαν σε τεμένη (56 στον αριθμό, μεταξύ τους η εκκλησιά Χρυσοσώτηρος στην Ακανθού, η εκκλησία της Παναγίας στην Λύση, η εκκλησία Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο, κ.ά.).

Και εδώ ακριβώς είναι που εύλογα προκύπτουν απορίες και ερωτήματα. Πρώτον, για τους αχρείαστους πανηγυρισμούς, κάθε φορά που γίνεται υπό την σκιά των συμβόλων του ψευδοκράτους μια λειτουργία, ή ακόμα και κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις (επ' ευκαιρία οι παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Κύπρου είναι ελληνικοί από τα βάθη των αιώνων και δεν αποτελούν κοινή πολιτιστική κληρονομιά - οι Τούρκοι Κύπριοι εξισλαμισθέντες κατά το πλείστον το ξέρουν πολύ καλά άλλωστε), και δεύτερον για την αδυναμία ουσιαστικής προσφοράς των επαναπροσεγγιστών (όλοι είμαστε υπέρ της σωστής επαναπροσέγγισης) στο μείζον θέμα της εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Με αποτέλεσμα οι συχνές-πυκνές κοινές εκδηλώσεις να καταγράφονται μόνο ως απλά ελληνοτουρκικά πανηγυράκια, που εδραιώνουν την κατοχή και τα τελεσμένα της!

Υ.Σ.: Τίποτε δεν είναι παράνομο τελικά. Ούτε το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, αφού πάει πολύς καιρός που χρησιμοποιείται με απίστευτη ελαφρότητα από πολλούς «καθώς πρέπει» πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας!!! Ταξιδεύουν φτηνά οι κατακτημένοι! Πουλώντας την ίδια την πατρίδα τους!! Βρε, μπας και τελικά έχουμε πιστέψει πως έχουν δίκαιο εκείνοι που αποκάλεσαν την βάρβαρη τουρκική εισβολή «ειρηνευτική επιχείρηση»! Θου Κύριε!!!

*Δρ. Ντίνος Αυγουστή Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισα Από το Μονάγρι Λεμεσού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση