Αίγυπτος, Φυσικό Αέριο, τζιχαντιστές στην εξίσωση του ΚυπριακούΗ σθεναρή στάση της Αιγύπτου στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας ήταν μια «παράπλευρη» διπλωματική νίκη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Στον αντίποδα της εξίσωσης, η μη αναφορά στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου» ήταν μια ήττα για την Τουρκία. Ταμείο θετικό.

Ακόμα ένα «συν» ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών και η σημασία που αποδίδεται στο γεωπολιτικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολλά «συν» οι εξελίξεις στην ανεύρεση και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Το ταμείο όμως παραμένει αρνητικό.

Το ισοζύγιο του κυπριακού όμως παραμένει αρνητικό. Όταν έρθει η ώρα να θερίσουμε τους κόπους της δουλειάς που γίνεται στα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά χωράφια, το αποτέλεσμα τι θα είναι;

Εάν ακόμα δεχτούμε ότι οι Αμερικανοί θα πιέσουν την Τουρκία για λύση του κυπριακού, το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι «προς ποια κατεύθυνση;». Ποια μορφή λύσης και ποιο περιεχόμενο θα έχει αυτή η μορφή της λύσης;

Ως γνωστό η δική μας πλευρά έχει συμφωνήσει ένα κοινό ανακοινωθέν το Φεβρουάριο του 2014. Αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη μορφή λύσης που επιδιώκεται μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια συνομοσπονδιακή δομή. Σε μια μορφή λύσης που θα αποτελεί συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση, με την Τουρκία «συνέταιρο» στο νησί. Πολύ πιθανό, δηλαδή, να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο ή κάτι παρόμοιο με το Σχέδιο Ανάν. Αυτή είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων και η κατάληξη της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθείται στο κυπριακό. Μια γραμμή η οποία το 2004 απορρίφθηκε αλλά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Με απλά λόγια αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όσες διπλωματικές νίκες και αν πετύχεις, όσο και αν ο γεωπολιτικός σου ρόλος έχει αναβαθμιστεί, εάν δεν έχεις τον επιθυμητό (από το λαό) στόχο και εάν δεν έχεις συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό για να τον πετύχεις, δεν πρόκειται να βγεις κερδισμένος. Αντιθέτως θα πετάς ξανά και ξανά στα σκουπίδια τις ευκαιρίες.

Για να έχουν αξία οι διπλωματικές επιτυχίες και η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αξιοποιήσεις το κλίμα αυτό προς όφελος του λαού σου και όχι προς όφελος μια ξένης χώρας. Θα πρέπει για παράδειγμα να γίνεις πιο διεκδικητικός και να ξεφύγεις από αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, έχοντας ως ασπίδα και το διεθνές δίκαιο αλλά και τις συμμαχίες που κάνεις. Ας το δοκιμάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι ώστε να νιώσουμε και εμείς λίγο, έστω, ενθουσιασμό από αυτόν που βγάζουν προς τα έξω οι συνεργάτες του στα ΜΜΕ. Τα υπόλοιπα αφορούν την «εσωτερική κατανάλωση».

Υστερόγραφο: Την 1η Οκτωβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία έκλεισε 54 χρόνια ζωής. Ένα κράτος που όλα αυτά τα χρόνια είχε πολλά προβλήματα αλλά έχει και πολλές δυνατότητες. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, τη μιζέρια κι ας την προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού την κρατικής μας οντότητα. Στην Κυπριακή Δημοκρατία βασίζεται και η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Ας είναι αυτή η επέτειος μια καλή αρχή διεκδικητικής πολιτικής για την Κυβέρνηση για μια ελεύθερη Κύπρο της προόδου και της ανάπτυξης.

*Γιώργος Σταματίου, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Κ.Ε. Κ.Σ. ΕΔΕΚ


Αναζήτηση