Η απαράδεκτη στάση του Μάρτιν Σουλτς έναντι της ΚύπρουΟυδέποτε η ατολμία, η αναβλητικότητα και η ιδιοτέλεια υπήρξαν ίδιον των σοσιαλιστών. Ποτέ στην ιστορία του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος μετρούσαν περισσότερο τα πρόσκαιρα οφέλη παρά οι αρχές πάνω στις οποίες έχει κτιστεί η πανανθρώπινη ιδεολογία του σοσιαλισμού και του ανθρωπισμού. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και μετέπειτα οι ίδιοι οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες είχαν διακηρύξει ότι ο σοσιαλισμός είναι η ελευθερία σε όλες της τις εκφάνσεις.

Αυτά φαίνεται δυστυχώς να αποτελούν μακρινό παρελθόν σε αυτούς που εμφανίζονται σήμερα ως συνεχιστές της σοσιαλιστικής ιδεολογίας.

Κατανοεί κάποιος ότι οι αδιέξοδες πολιτικές που κρατήσαμε σαν ελληνική κυπριακή πλευρά τα χρόνια μετά την εισβολή να δημιούργησαν τη ψευδαίσθηση στους Ευρωπαίους ότι το κυπριακό είναι ζήτημα διακοινοτικής διαφοράς και όχι πρόβλημα εισβολής-κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έγιναν διαχρονικά επικοινωνιακά και τακτικά λάθη της ελληνικής κυπριακής πλευράς τα οποία εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία, κτίζοντας ένα προσωπείο ξένο προς τη μιλιταριστική και την ιμπεριαλιστική ιδεολογία που πραγματικά πρεσβεύει.

Αλλά, δεν μπορεί κάποιος να αποσιωπήσει την πλήρη αποστασιοποίηση από τις αρχές του σοσιαλισμού των σημερινών ηγητόρων του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και ιδιαίτερα του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαγγελλόμενος την προσήλωση του στην ελευθερία και στη δικαιοσύνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάρτιν Σουλτς παραβιάζει τις αρχές που ο ίδιος τάχθηκε να υπηρετεί.

Τη στιγμή που η Κύπρος δέχεται ουσιαστικά ένα τρίτο γύρο εισβολής, αυτή τη φορά στη θάλασσα και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, θα ανέμενε κάποιος από τον Μάρτιν Σουλτς να καταγγείλει με όλη τη δύναμη της σοσιαλιστικής του ψυχής τον επιδρομέα, τον κατακτητή και τον εισβολέα, δηλαδή την Τουρκία. Την ίδια χώρα που όλοι κατηγορούν -και όχι άδικα- ως την πηγή όλων των κακών της περιοχής. Αντ’ αυτού ο Μάρτιν Σουλτς και οι συν αυτώ προσποιούνται ότι δεν ακούν, δεν βλέπουν και δεν γνωρίζουν τι γίνεται γύρω τους.

Από τη στιγμή που ένας σοσιαλιστής προκαλεί ο ίδιος έκπτωση από τις αρχές και την ιδεολογία του, θα μας βρίσκει απέναντι του και αντιμέτωπους του. Αυτό ορίζει η ιδεολογία μας και ιδιαίτερα η προσήλωση μας στην ελευθερία και δημοκρατία ως εννοιών και πανανθρώπινων αξιών.

Συγχαίρω θερμά τον Γιαννάκη Ομήρου και τον Δημήτρη Παπαδάκη που στο εχθρικό περιβάλλον των Βρυξελλών έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για υπεράσπιση της Κύπρου αλλά και των αρχών του σοσιαλισμού. Ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε επιτέλους να καταδείξουμε ποια είναι η Τουρκία, ποιος ο ρόλος της, ποιοι οι σκοποί της, αναθεωρώντας τις μέχρι τούδε πρακτικές και στρατηγική της ελληνικής κυπριακής πλευράς που έχει εκθρέψει δυστυχώς την επιδρομικότητα και την αποθράσυνση της Τουρκίας στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

*Κωστής Ευσταθίου Β’ Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ


Αναζήτηση