Το επόμενο βήμα

Η συνέχιση και η κλιμάκωση των επιδρομικών ενεργειών της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, συνιστά άμεση απειλή για διατάραξη της ειρήνης. Η Τουρκία ουσιαστικά επιδιώκει να εισβάλει αυτή τη φορά στην Αποκλειστική μας Οικονομική Ζώνη.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να εξεταστούν ούτε μεμονωμένα, ούτε με αφέλεια. Οφείλουμε να τις εξετάσουμε μέσα από τις πραγματικότητες και της συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών. Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας; Ποιοι είναι οι διαχρονικοί της στόχοι; Τι επιδιώκει με την κλιμάκωση της έντασης και την εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει σαν στόχο τη συνεκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου. Είναι επίσης πασιφανές ότι η Τουρκία διαπιστώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά χάριν των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να αποκτά ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα προσπαθεί να εξουδετερώσει για να συνεχίσει ανενόχλητη να επιβάλλει την επεκτατική της πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ομόφωνη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για αναστολή των συνομιλιών ήταν πέρα για πέρα απαραίτητη. Δεν γίνεται να συνομιλείς με τα ανδρείκελα ενός εχθρικού κράτους, την ίδια ώρα που προσπαθούν να υποκλέψουν μέρος του φυσικού σου πλούτου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Απαραίτητο, αλλά όχι αρκετό. Η αναστολή των διαπραγματεύσεων δεν έχει ουσιαστικό κόστος στην τουρκική πλευρά. Η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στα επόμενα βήματα έτσι ώστε η Τουρκία να εξαναγκαστεί σε υποχώρηση.

Εκτός των διπλωματικών ενεργειών προς εξεύρεση συμμάχων και στήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να ήταν η άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου και η διακήρυξη άμεσου τερματισμού της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι κίνδυνοι είναι ορατοί και πιθανόν να αποβούν καταστροφικοί. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται σοβαρότητα αλλά κυρίως διεκδικητική προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χωρίς οπισθοχωρήσεις.

Υστερόγραφο: Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που ζει η πατρίδα μας είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιες κομματικές ηγεσίες να προσπαθούν να «κτυπήσουν» την ΕΔΕΚ λόγω της στάσης του Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η παντελή έλλειψη πολιτικής ωριμότητας, η προσπάθεια εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και η χαιρεκακία, το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους τουρκικούς σχεδιασμούς και όχι το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας. Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο κ. Σουλτς και όλοι θυμούνται ποιοι πανηγύριζαν για τη στήριξη Σουλτς στις προεδρικές με εξώφυλλα και τεμενάδες…

*Γιώργος Σταματίου, Ιστορικός και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ
Αναζήτηση