ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μια λέξη «συνώνυμη» με το Φυσικό Αέριο

Ότι χρειάζονται ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου για να μπορεί να γίνει το ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ φυσικού αερίου, το ξέραμε εδώ και καιρό. Είναι κοινή λογική. Χωρίς φράγκα δεν κτίζεις ούτε τούβλο.

Το να λέμε όμως ότι δεν θα κάνουμε τερματικό επειδή δεν έχουμε (ακόμα) αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, αυτό δεν είναι κοινή λογική. Αυτό, που λένε και τα αμερικανάκια, είναι «mind-game». Είναι από αυτά που κάνει ο Μουρίνιο και τα απολαμβάνουμε. Όταν όμως τα κάνουν τα δικά μας σαϊνια και ειδικότερα αυτοί που κυβερνούν τον τόπο, ε, τότε μας βάζουν σε υποψίες. Και μπαίνουμε σε μεγαλύτερες υποψίες όταν όλη αυτή η κουβέντα για τις «αναγκαίες ποσότητες» γίνεται την ώρα που το Μπαρμπαρός κόβει βόλτες στην ΑΟΖ μας και οι «στρατηγικοί μας εταίροι» συνδέουν τη λύση του Κυπριακού με το Φυσικό Αέριο.

Η διαφορά μεταξύ του «κάνω-δεν κάνω» τερματικό δεν αφορά ασφαλώς τις ποσότητες. Έχουν γίνει δεκάδες μετρήσεις και άπειρες αναλύσεις από  εμπειρογνώμονες παγκόσμιου κύρους για το πλούτο που κρύβει η θάλασσα μας. Και αν είναι για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι είναι ότι έχουμε φυσικό αέριο για να καλύψουμε τις ανάγκες (όχι μόνο τις δικές μας αλλά και) της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, ούτε μας το είπε ο Κασίνης. Το λένε οι Ευρωπαίοι που καίγονται για το (δικό μας) φυσικό αέριο. Γιατί όμως θέλουμε να κάνουμε τερματικό; Επειδή μας συμφέρει οικονομικά; Η απάντηση είναι όχι…όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Αλλά κυρίως επειδή η δημιουργία τερματικού αποτελεί σ-τ-ρ-α-τ-η-γ-ι-κ-ή επιλογή που θα αναδείξει το ρόλο της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου.

Για αυτό νομίζουμε ότι μας κοροϊδεύουν όταν ακούμε πως δεν μας συμφέρει να κάνουμε τερματικό επειδή μετά από… μισή γεώτρηση σε ένα από τα 13 οικόπεδα βρήκαμε τέσσερα τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε εφτά. Μήπως θα ήταν καλύτερα από τώρα να κάνουμε αγωγό μέσω Τουρκίας ή να τα μοιράσουμε φίφτι-φίφτι με τους Τουρκοκύπριους πριν τη λύση του Κυπριακού ή ακόμα όπως μας λέει ο Αβέρωφ να πουλούμε αέριο στην Τουρκία;

Αυτοί όμως που διαχειρίζονται το φυσικό μας αέριο ας κάνουν καλούς λογαριασμούς γιατί με τις αποφάσεις τους θα ζήσουν τα παιδιά μας. Ας κάνουν αυτό που είναι και λογικό και συμφέρον για την πατρίδα μας. Και δεν είναι ούτε λογικό ούτε συμφέρον να υπηρετούν τα αμερικανο-βρετανικά σχέδια και τα τουρκικά συμφέροντα. Αλλά τα εθνικά συμφέροντα.

Τι δεν καταλαβαίνουν;

*Κυριάκος Ιεζεκιήλ Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών
Αναζήτηση