Πολιτικές ρίσκου ή πολιτικές ανακούφισης


Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε αναμφισβήτητα έκπληξη για την έκτακτη ετοιμότητά της να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του Ελληνικού Λαού.

Η πρώτη ένδειξη ετοιμότητας ήταν το σχέδιο μείωσης των Υπουργικών χαρτοφυλακίων καθώς και ο άμεσος διορισμός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να σχηματίσει μία αξιόπιστη κυβέρνηση με εκλεκτούς συνεργάτες, καθόλου τυχαίους. Είναι σαφές πλέον ότι τον πλαισιώνουν όχι τυχαίοι πολιτικοί καριερίστες αλλά σοβαρές προσωπικότητες που φαίνεται να γνωρίζουν το τι αλλαγές θέλουν και τι αλλαγές επιδιώκουν. Κατάφερε ο νέος Πρωθυπουργός να πλαισιώνεται από ένα κορυφαίο επιτελείο.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η αποφασιστικότητα σύγκρουσης της νέας Κυβέρνησης με τα μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητα οικονομικά σχήματα της Ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς σκακιέρας. Ο έκτακτος σε προσόντα και πολυσπούδαστος Υπουργός Βαρουφάκης αμφισβήτησε απροκάλυπτα τη νομιμότητα της Τρόικας τη στιγμή που δεκάδες άλλες Κυβερνήσεις γονυπετούσαν μπροστά σε ανομιμοποίητους, μη εκλεγμένους από το λαό τεχνοκράτες. Από μόνη της η πράξη αμφισβήτησης της νομιμότητας της Τρόικας ανάγκασε Ευρωπαίους πολιτικούς να προχωρήσουν σε αυτοπαραδοχές για την προβληματική και εξωθεσμική λειτουργία της Τρόικας αλλά και για λανθασμένες πολιτικές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν στις πλάτες λαών της Ευρώπης.

Όσο περνά ο καιρός διαφαίνεται ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιδρά σπασμωδικά αλλά εδράζει τις πολιτικές της σε μία στέρεη και γερή Αριστερή φιλοσοφική πατίνα. Οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες και ενέργειές της πιστοποιούν ότι έχει αναλύσει και κατανοήσει το γενετικό κώδικα της οικονομικής κρίσης αλλά και ευρύτερα του νεοφιλελευθερισμού. Είναι σαφές ότι οι επιτελείς του Πρωθυπουργού είναι γνώστες της πιο σύγχρονης βιβλιογραφίας που επιχείρησε να αναχαιτίσει τη σαρωτική προέλαση της οικονομίας του αίσχους που οδήγησε εκατομμύρια Ευρωπαίων στην απόγνωση.

Η λανθασμένη αντίληψη ότι επιτυγχάνεται ανάκαμψη της οικονομίας με δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, με περικοπές μισθών και επιδομάτων, με βαριές φορολογίες, δεν αφορά στη φιλοσοφία της νέας Κυβέρνησης. Η πολιτική Τσίπρα θα στραφεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Θα επιχειρήσει την αναστολή των περικοπών, πιθανόν θα προχωρήσει και σε αυξήσεις μισθών και επιδομάτων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που σοβαρά Κράτη κατάφεραν να εξέλθουν σε σύντομα διαστήματα από τις περιόδους ύφεσης ρίχνοντας μέσω των μισθών χρήματα στην αγορά, αναθερμαίνοντας την οικονομία στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα εργοστάσια. Το ερώτημα είναι πού θα εξευρεθούν τα χρήματα αυτά για να μπορέσει η Κυβέρνηση του νέου Πρωθυπουργού να πληθωρίσει την αγορά.

Δυστυχώς κάποιοι με τις πολιτικές τους οδήγησαν τους λαούς σε πολυετή δυσβάσταχτη ένδεια. Κατάφεραν είτε από σκοπιμότητα είτε από ανικανότητα να δημιουργήσουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προβληματικούς προϋπολογισμούς, αμύθητα χρέη, να εμπεδώσουν τη λογική της οικονομίας του δανεισμού. Αντί να γίνει ορθολογισμός των δημοσιών οικονομικών με έλεγχο στα μεγάλα έργα, περιορισμό των άσκοπων και αχρείαστων σπαταλών στο δημόσιο, να τεθούν τα θεμέλια για μία γερή οικονομία, να γίνουν επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς, να αναπτυχθεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας, οι Κυβερνήσεις κατέφευγαν στο αχαλίνωτο δανεισμό και εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος σε ποσά που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν. Με μία αμοραλιστική διαπλοκή μεταξύ μεγάλων εργολάβων, αναίσχυντων τραπεζιτών και διεφθαρμένων πολιτικών, σύρθηκε ο λαός σε μία πορεία προς την κόλαση όπου τον υποδέχθηκαν βάναυσοι βασανιστές, ανομιμοποίητοι τεχνοκράτες που εκπόνησαν τα απεχθή μνημόνια, συμβόλαια θανάτου εναντίον των λαών και τελικά οδήγησαν κυρίως τη νότια Ευρώπη στην απόγνωση.

Το πρόβλημα της κρίσης είναι καθαρά πρόβλημα πολιτικό και όχι οικονομικό. Αυτό φαίνεται το αντιλαμβάνονται καθαρά οι επιτελείς του Πρωθυπουργού Τσίπρα. Όμως ο αγώνας τους θα αποδώσει μόνο με ένα βασικό προαπαιτούμενο. Να καταφέρουν να βρουν συμμάχους εδώ στην Κύπρο και στις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Και θα τα καταφέρουν.

*Λεύκιος Δοράτης Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού Κ.Σ. ΕΔΕΚ


Αναζήτηση