Η απόλυτη πολιτική παράκρουση


Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για την Ευρώπη αλλά και τη διεθνή κοινότητα για το ανάστημα που τόλμησε να ανασηκώσει έναντι των πιστωτών της. Αμφισβήτησε θεσμούς που κανένας άλλος δεν τόλμησε ποτέ να αμφισβητήσει, όπως είναι η Τρόικα.

Η στάση της Κυβέρνησης Τσίπρα ήθελε να αναδείξει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η λογική των Μνημονίων δεν οδηγεί σε οτιδήποτε άλλο παρά σε περαιτέρω ύφεση και οικονομική εξαθλίωση των λαών. Μεγαλύτερη έκπληξη όμως αποτέλεσε η ποντιοπιλατική στάση κάποιων εγχώριων φωνών στην Κύπρο που αντί να θεωρήσουν χρέος τους να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης βάλθηκαν να υπονομεύσουν το εγχείρημά είτε με την ένοχη σιωπή τους είτε με την απροκάλυπτη επίθεση έναντι των χειρισμών των Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Η πολιτική αυτή στάση αγγίζει τα όρια της παράκρουσης για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή οποιαδήποτε πιθανότητα κέρδους προς όφελος της Ελλάδας θα μπορούσε να προσπορίζει και στην Κύπρο αντίστοιχα οφέλη, και δεύτερον, η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί τον στρατηγικό σύμμαχο της Κύπρου ιδιαίτερα σε στιγμές που επικρατούσε πολιτειακή νομιμότητα.

Περισσότερη οργή για τη στάση κάποιων στην Κύπρο προκαλεί το γεγονός ότι αυτοί προέρχονται από πολιτικές αποχρώσεις που για χρόνια καπηλεύονταν την Ελληνικότητα της Κύπρου με σύμβολα την Ελληνική Σημαία και τους ένδοξους αγώνες της. Όμως η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ λες και αφαίρεσε την ιστορία, τη σημασία και την αξία της Ελληνικότητας από τις συνειδήσεις των ανθρώπων αυτών, λες και αυτοματικά η Ελλάδα έγινε μια άλλη χώρα επειδή άλλαξε κυβέρνηση.

Το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να καρποφορήσει εάν και εφόσον στεκόταν στο πλάι του και όχι απέναντί του ακόμη μία χώρα του Νότου, είτε η Κύπρος, είτε η Ισπανία είτε η Ιταλία. Δυστυχώς η μικρόνοια, η μικροπολιτική και η αθεράπευτη προσκόλληση σε ιδεολογήματα αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο υπονομευτή της μοναδικής στην σύγχρονη ιστορία προσπάθειας για αποδέσμευση του δανειζόμενου από τους δανειστές.

Εάν η Ελλάδα αποτύχει θα υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Ηθικοί αυτουργοί για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των Μνημονίων που ξεσπιτώνουν οικογένειες, ρίχνουν στο δρόμο ανέργους, ξενιτεύουν τους νέους, οδηγούν σε αυτοκτονίες και οδηγούν τους λαούς στην έσχατη αναξιοπρέπεια και την απόγνωση.

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θέλησε να προλάβει την ποντιοπιλατική στάση της Κύπρου με την πρώτη του επίσκεψη στο νησί. Το ζήτησε καθαρά από την πολιτική ηγεσία. Ήθελε στήριξη. Δεν του δόθηκε από καθαρή μικροψυχία. Και αυτοί που επέλεξαν τη σιωπή την ώρα της αναμέτρησης της Ελλάδας με τους δανειστές θα πρέπει να λογοδοτήσουν, τόσο στον Κυπριακό λαό, όσο και στην Ιστορία.

*Λεύκιος Δοράτης Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ


Αναζήτηση