Ο Βαρουφάκης τρέχει να σταματήσει τις εκποιήσεις και ο Χάρης για να τις επισπεύσει


Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα σε ένα μήνα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να το κάνει εδώ και δύο χρόνια, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι.. τρύπες στο νερό. Η διαφορά φιλοσοφίας και πολιτικής των δύο κυβερνήσεων είναι χαώδης και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες:

· Η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος της Ελλάδας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα συμβιβασμό. Διαπραγματεύτηκε σκληρά και χρησιμοποίησε τα όπλα που είχε για να κερδίσει αυτό που εξαρχής ζητούσε: χ-ρ-ό-ν-ο. Τέσσερις μήνες ανάσα, για να εφαρμόσει τη δική της κοινωνική και οικονομική πολιτική και όχι τα ακραία μέτρα λιτότητας εις βάρος ενός λαού που (κυριολεκτικά) λιμοκτονούσε. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Σαρρή-Γεωργιάδη, που πήγε στο Γιούρογκρουπ και βγήκε… κουρεμένη διαλύοντας σε μια νύχτα την κυπριακή οικονομία.

· Ο Βαρουφάκης, μετά τη συμφωνία-σταθμό του τελευταίου Γιούρογκρουπ, προωθεί μέτρα για προστασία της πρώτης κατοικίας και των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο email προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων είναι η αποφυγή «κατά την προσεχή περίοδο, πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από συγκεκριμένο όριο», «να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα των αστέγων» και να στηρίξει «τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους». Στην Κύπρο ο Υπουργός Οικονομικών, μαζί με την Τρόικα και τους τραπεζίτες, εδώ και πολλούς μήνες πιέζουν και εκβιάζουν τη Βουλή για να ψηφίσει τον νόμο των εκποιήσεων χωρίς κανένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας, όπως υποτίθεται ότι είναι το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

· Τελευταίο παράδειγμα, αλλά όχι έσχατο, το αίσθημα αξιοπρέπειας και εθνικής υπερηφάνειας που μετέδωσε σχεδόν αστραπιαία η κυβέρνηση Τσίπρα με τις πρώτες ενέργειές της. Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και παρά τη βροχή αρνητικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων (όχι μόνο στον ξένο Τύπο), οι Έλληνες ψηφοφόροι στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα με ισχυρά ποσοστά γιατί ακριβώς νιώθουν ότι επιτέλους ένας Πρωθυπουργός και ένας Υπουργός Οικονομικών δεν είναι «κλητήρες της Τρόικας» και του Βερολίνου. Ότι η κυβέρνηση που ψήφισαν, προσπαθεί έντιμα και σωστά να κάνει πράξη αυτά που… δεσμεύτηκε. Υπάρχει λόγος να κάνουμε σύγκριση με τα έργα της κυπριακής Κυβέρνησης και ειδικά με τα «δεσμεύομαι» του κ. Αναστασιάδη; Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης! Ο ένας αντιστέκεται και διαπραγματεύεται, ο άλλος ακούει και εκτελεί.

Όσα επικοινωνιακά κόλπα και να επιστρατεύσει η δική μας Κυβέρνηση και όσοι «ειδικοί» και να παρελάσουν στις τηλεοράσεις, η πραγματικότητα είναι ότι όσα έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα σε ένα μήνα δεν τα έκανε η κυβέρνηση Αναστασιάδη σε δύο χρόνια.

Απορία: Χρειάζεται να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού που έφτασε η Ελλάδα για να αλλάξουμε μυαλά;

*Κυριάκος Ιεζεκιήλ Πρόεδρος Ε. Ε. Λευκωσίας και μέλος Πολιτικής Συγκλήτου Συμμαχίας Πολιτών Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αναζήτηση