Κεντρώος χώρος: Από τη θεωρία στην πράξη


Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί μέχρις ότου τα κόμματα αποκτήσουν νέα ταυτότητα και προσανατολισμό για αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία.

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για τον κεντρώο χώρο αν και οι περισσότεροι Κύπριοι αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του κέντρου. Τα παραδοσιακά κόμματα που το εκπροσωπούν φαίνεται ότι αποτυγχάνουν να πείσουν τους πολίτες, με αποτέλεσμα την μείωση των ποσοστών τους.

Είναι παραδεκτό ότι το κέντρο είναι ο κατεξοχήν χώρος της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και ελευθερίας της άποψης, της σύνθεσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατά την άποψη μου τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Τα κόμματα του κέντρου στην Κύπρο πρέπει να εξελιχτούν σε σύγχρονου ευρωπαϊκού τύπου πολιτικούς οργανισμούς.

Έχουν άρωμα έντονα προσωποπαγή, υπάρχει περιχαράκωση πίσω από προσωπικές ατζέντες, δημιουργείται εσωστρέφεια και ανούσιος ανταγωνισμός μεταξύ των στελεχών. Σε αρκετά θέματα υπάρχει δογματισμός μπορώ να πω και συντηρητισμός καθώς και αυτοεγκλωβισμός σε θέσεις παλαιότερων εποχών.

Εάν προσθέσει κάποιος και τις εξάρσεις λαϊκισμού, είναι νομοτέλεια ότι χάνεται η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία του εκλογικού σώματος που με την σειρά του θα σου γυρίσει την πλάτη. Είναι γεγονός ότι ο στείρος αρνητισμός κουράζει και στη πολιτική αυτό που μέτρα είναι η πρακτική εφαρμογή της.

Ο χώρος του κέντρου πάντα λειτουργούσε συναινετικά, με μετριοπάθεια που προσπαθούσε να βρει τις ισορροπίες μεταξύ των δύο πόλων. Η πίεση των ποσοστών όπως καταγράφονται πιστεύω ότι βλάπτει την δημοκρατία και ενισχύουν τα άκρα. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε την άνοδο ακροδεξιών οργανώσεων που επενδύουν στον φόβο και στην κοινωνική αδικία που βιώνουν οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Πρέπει ο χώρος του κέντρου να προτάξει το νέο όραμα για την Κύπρο, να αποδείξει ότι έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με το παλιό και με όλα όσα προκάλεσαν προβλήματα και αδιέξοδα στον τόπο μας. Ο κόσμος κουράστηκε και δυσανασχετεί από ανούσια πράγματα και κοκορομαχίες.

Έχει ανάγκη από έμπνευση και παραγωγικό ωφέλιμο πολιτικό λόγο. Έχει ανάγκη από σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το κέντρο έχει πολλά να προσφέρει άλλα πρέπει να περάσει από την θεωρία στην πράξη.

*Γιάννης Αρμεύτης, Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗΚΟ στον Δήμο Λεμεσού


Αναζήτηση