Πως να αξιοποιηθεί το Δασούδι…


Το Δασούδι αποτελεί ένα πραγματικό θησαυρό στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό παραθαλάσσιο αστικό πάρκο στην Κύπρο. Η μοναδικότητά του καθιστά την ανάγκη προστασίας και διατήρησής του ακόμα πιο επιτακτική.

Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε πάλι μια συζήτηση σχετικά με την «ανάπτυξη» που σχεδιάζεται να γίνει στο Δασούδι αλλά και για το ποιος φορέας θα αναλάβει ουσιαστικά υπό την ευθύνη του την περιοχή. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αρχίζει και πάλι ένας σχεδιασμός για «ήπια ανάπτυξη».

Ας δούμε όμως τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Ο παραλιακός δρόμος της Λεμεσού από το νέο λιμάνι μέχρι και τα ξενοδοχεία στην περιοχή του Πύργου Λεμεσού είναι απόστασης 17 περίπου χιλιομέτρων. Σε αυτά τα 17 χιλιόμετρα υπήρξε τα τελευταία 15 χρόνια μια ανάπτυξη άνευ προηγουμένου, που άλλαξε τη φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού. Σε αυτά τα 17 χιλιόμετρα υπάρχει ένα χιλιόμετρο παραλίας, στο οποίο εκτείνεται το Δασούδι. Και μέσα σε αυτό το μοναδικό στο είδος του χιλιόμετρο που παρέμεινε χωρίς «ανάπτυξη», υπάρχει η πρόθεση να βρεθεί και αυτό στην ίδια ή περίπου στην ίδια μοίρα με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο. Και είναι για να διερωτάται κανείς γιατί δεν μας αρκούν τα υπόλοιπα χιλιόμετρα παραλιακού που έχουν ήδη αξιοποιηθεί και πρέπει ντε και καλά να αλλάξει έστω και κατά το ελάχιστο η φυσιογνωμία και η μοναδικότητα της περιοχής του Δασουδιού;

Κατά την άποψή μου το Δασούδι μπορεί να αξιοποιηθεί με μηδενική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν αξιοποιηθεί ως δημόσιος παραλιακός κατασκηνωτικός χώρος. Η έκταση του Δασουδιού αλλά κυρίως η θέση του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει έναν υπέροχο κατασκηνωτικό προορισμό. Οι κατασκηνωτές θα ήταν απλά υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα αντίτιμο για τη χρήση του χώρου που θα κατασκηνώσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την καθαριότητα του δάσους και την ασφάλειά του. Η αξιοποίηση του δάσους, ως κατασκηνωτικού χώρου θα δώσει πνοή και στις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Επιπλέον αν αξιοποιηθεί σωστά τότε θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έσοδα στο διαχειριστή της περιοχής, δηλαδή στο κράτος ή στον οικείο δήμο και παράλληλα θα βοηθήσει τους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής.

*Γιώργος Σταματίου, Μέλος Κ.Ε. ΚΣ ΕΔΕΚ


Αναζήτηση