«Ειδική αγωγή» και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Ακούμε πολλά (γραπτά δεν βλέπομε) για την επερχόμενη Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε πολλά πράγματα, πέραν των γενικών αρχών και των θεμελιωδών αναγκαιοτήτων που την επιβάλλουν, για το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης.

Με δεδομένο ότι το Ενιαίο Λύκειο απέτυχε παταγωδώς στο εκπαιδευτικό του έργο του (αν και δεν ακούσαμε ποτέ αναλύσεις αυτής της αποτυχίας και τους λόγους της) η νέα μεταρρύθμιση δεν μας έδωσε να καταλάβουμε τι ακριβώς θα διορθώσει, τι θα αλλάξει και τι καινούργιο θα εισαγάγει, πέραν της εξοικονόμησης ωρών διδασκαλίας εις βάρος κάποιων μαθημάτων.

Ακόμα και οι Εκπαιδευτικοί Κλάδοι, πέραν κάποιων γενικών γραμμών, συνεχίζουν να υποθέτουν τι ο Κύριος Τσάκαλος έχει στο μυαλό του, και πως θα επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές, τίποτα γραπτό και επίσημο δεν κρατούν στα χέρια τους.

Στο άρθρο μου αυτό, απλά θα θέσω μόνο ένα ερώτημα στο οποίο αναζητώ μια απάντηση από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στο τομέα αυτό. Ποίες γνώσεις ή ικανότητες και πως, η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση θα δώσει σταπαιδιά μας με ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;

Με δεδομένο ότι σήμερα η «Ειδική Αγωγή» στα Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ κοστίζει εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη Κυπριακή Δημοκρατία, η αποτελεσματικότητά της αμφισβητείται άμεσα, τη στιγμή που χιλιάδες παιδιά με μαθησιακά προβλήματα φοιτούν σήμερα στη Μέση Εκπαίδευση (με ή χωρίς απόφαση Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής), αυτή η μεταρρύθμιση τι θα φέρει στον τομέα αυτό;

Μήπως θα προωθήσει:

  • Την καθιέρωση της «Ιατρικής Διάγνωσης» κάθε προβλήματος ξεχωριστά;
  • Την οργανωμένη κατάρτιση των διδασκόντων;
  • Την δημιουργία και οργάνωση εργαστηρίων παροχής ικανοτήτων στα παιδιά αυτά;
  • Την παροχή μαθημάτων σε μικρότερες ομάδες;

Αυτά για μια πρώτη επαφή με το θέμα, θα αναμένομε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Ο Χρύσης Μιχαηλίδης είναι Συντονιστής της Κυπριακής Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού (ΕΚΦΚ). Για επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media