Ο κλέψας του κλέψαντος...


Internet-SurfingΣτο βασίλειο του Internet πώς μπορεί να περιχαρακωθούν τα πνευματικά δικαιώματα και πώς να αποτραπεί η λογοκλοπή; Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονα το δυσάρεστο φαινόμενο από δημοσιογράφους αλλά και ουρανοκατέβατους που αναπαράγουν ειδησεογραφία χωρίς άδεια και χωρίς αναφορά της πηγής.

Αυτούσια κάποιες φορές και κάποιες άλλες μεταφέρουν δήθεν δική τους πληροφόρηση αλλάζοντας λίγο τις λέξεις και τη σειρά των παραγράφων. Τα παράσιτα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί και γι’ αυτό η παρέμβαση μας.

Στην πραγματική ζωή εκτός οθόνης, ο καθένας από εμάς είναι ατομικά αναγνωρισμένος και χαρακτηρισμένος ενώ η ταυτότητα κατά την δημόσια έκφραση του λόγου του παραμένει πάντοτε δημόσια και ανοιχτή και υφίσταται άρα τις επιπτώσεις των έργων και των πράξεών του. Αντίθετα στην ζωή εντός της οθόνης, πίσω από την μάσκα της ανωνυμίας, σπανίως κάποιος υφίσταται τις επιπτώσεις των πράξεων του, ιδίως σε περίπτωση δημοσίας προσβολής ή λογοκλοπής.

Οι σελίδες είναι τόσες, ώστε είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι έχει γραφεί και δημοσιευθεί και οι λιγοστές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της πνευματικής ιδιοκτησίας εύκολα παρακάμπτονται. Σαφώς όμως, είναι θεμιτό και ευκταίο η πληροφορία να διαδίδεται, για να γίνεται ευρύτερα γνωστή και να αφυπνεί συνειδήσεις, ειδάλλως δεν έχει καν λόγο ύπαρξης στο ίντερνετ. Αν όμως κάθε πρωτογενής πληροφορία που εισάγεται στο διαδίκτυο, διασκορπίζεται και ξεθωριάζει όπως μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη φωτοτυπία, σταδιακά θα χαθεί το κίνητρο για ενημέρωση.

Σκεφτείτε λίγο εσείς εκεί έξω που το copy το έχετε αναγάγει σε καθημερινή ασχολία...

*Παρακαλείστε όταν αναπαράγετε μια δημοσίευση να αναγράφετε τον συντάκτη της και να παραθέτετε το σύνδεσμο που οδηγεί στην πρωτότυπη πηγή. Η «Φωνή της Λεμεσού» υποστηρίζει την δυνατότητα αναδημοσίευσης που εξασφαλίζει την πατρότητα της αρχικής πηγής.


Αναζήτηση