Η ώρα της απόδοσης ευθυνών


dikastirioΗ δίκη που θεωρείται ως η πιο σοβαρή στα κυπριακά χρονικά, αφού για πρώτη φορά βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πρώην υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

Ένας υπουργός ένοχος για ανθρωποκτονία και ένας άλλος αθώος σε όλα. Η αιτιολόγηση ότι ο μεν είχε τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου ενώ ο δε, δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας, μου ακούγεται σαν ανέκδοτο και ζητώ συγνώμη από το σεβαστό Δικαστήριο αλλά από όσο ξέρω όλοι οι υπουργοί παίρνουν οδηγίες από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας ο οποίος, με τη σειρά του, εμπιστεύεται τους υπουργούς του και την κρίση τους στα θέματα τα οποία χειρίζονται, οπότε και έχουν προσωπική ευθύνη για τις αποφάσεις που παίρνουν ότι οδηγίες και να πάρουν σε ανώτατο επίπεδο.

Περίμενα τουλάχιστον να ακούσω μια πειστική ετυμηγορία σχετικά με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Η απόφαση του δικαστηρίου επικεντρώνει τις πολιτικές ευθύνες στο πρόσωπο του Κώστα Παπακώστα τη στιγμή που υπήρχαν και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έμπρακτα χειρίστηκαν επιμέρους ζητήματα που είχαν να κάνουν με το εκρηκτικό φορτίο.

Η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν αποδίδει ολοκληρωμένα την εικόνα των γεγονότων. Μπορεί να ζητείται να γίνει σεβαστή αλλά δεν μπορεί να μην επιδέχεται κριτικής καθότι μπορεί να μην έχουμε όλοι νομικές γνώσεις αλλά έχουμε κριτήριο δικαίου και γνωρίζουμε τα πολιτικά παιχνίδια που στήνονται σε κάθε περίπτωση…


Αναζήτηση