Νέλσον Μαντέλα: Ένας ελεύθερος άνθρωπος

Mandela1«Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, επειδή πιστεύω ότι είναι κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από μαύρο είτε από λευκό» είπε κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα.

Και με αυτή τη φράση για οδηγό πορεύτηκε σ’ όλη του τη ζωή: ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε να μπει τέλος στο απάνθρωπο ρατσιστικό καθεστώς των λευκών, το λεγόμενο απαρτχάιντ, προωθώντας και υποστηρίζοντας τη λειτουργία μίας πολύ-φυλετικής δημοκρατίας.

Ένας άνθρωπος, όπως τον περιγράφει ο περίγυρος του, που του άρεσε να αυτοσαρκάζεται και δεν κρατούσε κακία σε όσους του είχαν φερθεί σκληρά. Η ζωή του ήταν ένα δυνατό πολιτικό μυθιστόρημα: σκληροί κοινωνικοί αγώνες, πολυετείς φυλακίσεις και ακόμη πιο μοιραία άσκηση της εξουσίας.

Αναμφισβήτητα, ο Μαντέλα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες ηγετικές μορφές της παγκόσμιας σύγχρονης Ιστορίας. Ισραηλινοί τον καλούσαν στη χώρα τους για να λύσει το Παλαιστινιακό. Ισπανοί του έλεγαν να φέρει τη συμφιλίωση της Μαδρίτης με τους Βάσκους. Όλοι ήθελαν να βρεθούν κοντά του και αυτός τους δεχόταν όλους».

Ο Μαντέλα ήταν πατέρας ενός πολύχρωμου έθνους, προφήτης της συμφιλίωσης, ενσάρκωση πάνω από όλα της ιδέας ότι η πολιτική δεν είναι απλά η τέχνη του εφικτού, αλλά και της διεύρυνσης των ορίων του. Και εμείς όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τις ιδέες του και να γίνουμε συνεχιστές του έργου του.

Αναζήτηση